Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

GOOGLE Så har Google varit i köptagen i vårt östra grannland igen. Men det är inte någon uppföljning av 2007 års köp av mikrobloggsajten Jaiku. I stället lägger man drygt 430 miljoner kronor på ett nedlagt pappersbruk.

Det är skogsindustrijätten Stora Enso som tecknat avtal med sökjätten om försäljning av byggnader och majoriteten av industrimarken vid Summa Bruk i Finland. Pappersbruket har inte varit i drift på ett drygt år och enligt ett pressmeddelande från bolaget har Google inga planer på att återuppta tillverkningen. No shit. Kan någon hitta en enda rimlig förklaring till varför världens kanske mest uppkopplade företag skulle ge sig in i pappersmassabranschen – skriv gärna en kommentar.

Precis som jag tänkt skriva att den enda rimliga förklaringen är att sökjätten planerar för ytterligare ett europeiskt datacenter så kommer en uppdatering i TT:s inrikesflöde. De har pratat med Googles talesman Kay Oberbeck:

– Det återstår en del legaliteter innan avtalet är helt klart men vi planerar att bygga ett datacenter på platsen.

Sedan tidigare har man köpt mark i bland annat Österrike och Belgien för nya datacenter. Den som är intresserad av ämnet gör bäst i att titta in till Pingdoms företagsblogg – där finns tydliga kartor över Googles datacenter runt om i världen.