Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SPOTIFY I dagens SvD Kultur presenterar tidningens musikkritiker sina favoriter från årets skivskörd. Listan väcker som vanligt en del frågetecken. Men framförallt väcker den ett intresse för att höra musiken.

För inte så hemskt länge sedan fanns det bara en sak att göra om man ville provlyssna på en skiva: gå till en skivbutik och be dem sätta på den.

För min del innebar det återkommande besök i någon av Halmstads få och små skivbutiker, besök som allt som oftast slutade med ett besviket konstaterande att skivan inte fanns inne.

I dagens moderna, uppkopplade tidsålder känns det som stenålder. Sedan flera år tillbaka finns det mesta för provlyssning på Itunes Store, Amazon eller någon av de andra nätbutikerna.

Men om man inte nöjer sig med de runt 30 sekunder som i regel erbjuds där har man varit hänvisad till icke sanktionerade alternativ som Piratebay, Soulseek eller Waffles.

Det är här svenska Spotify kommer in. Det är i den omedelbara tillgängligheten av musik tjänstens verkliga storhet finns. Men det är också här den svenska musikströmmarens svagheter blir som tydligast.

Tack vare Spotify har det aldrig varit enklare att söka upp musiken och lyssna på den. Andres Lokkos älskade Glasvegas och Paul Weller är bara några knapptryckningar bort, precis som Kristin Lundells favoriter Fleet Foxes. Precis lika snabbt går det att lyssna på Stefan Thungrens Hercules and Love Affair och Åsa Da Silva Vegheds Mariza och Rokia Traoré.

Det är egentligen en imponerande blandning av genrer och en ganska stor spridning sett till kommersiella framgångar. Men luckorna finns där och på en tjänst som vill göra all världens musik tillgänglig blir de extra tydliga. På Spotify får man klara sig utan Jex Thoth, Ólafur Arnalds, Ass och ett gäng till.

Av de 14 recensenternas sammanlagt 40 utvalda guldkorn från 2008 års skivutgivning finns 13 i Spotifys bibliotek. Det är okej, men långt ifrån fantastiskt.

Det är inte utan att jag får en flashback till tonårens besvikelser nere på Skivfönstret i Halmstad. Den enda egentliga skillnaden är väl att jag numera är för bekväm av mig för att gå ner till skivbutiken och be om en provlyssning.

Uppdaterat: Kommentarsfunktionen verkar lite smådarrig i dag, så jag postar Spotify-länken till SvD-recensenternas guldkorn 2008 här istället:

http://open.spotify.com/user/adame/playlist/73IfszznLgt9TtHSQN3T54

Fler bloggar