Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANDROID Google har lyckats knyta till sig ytterligare 14 företag till Open Handset Alliance. Att till exempel Sony Ericsson, Huawei och Vodafone – som tidigare hållit sig på armlängs avstånd – nu går med i satsningen tyder på ett visst momentum för Android.

Att sia om framtiden för Googles ambitiösa mobilsatsning är inte det enklaste. Det krävs betydligt mycket mer än en eller två telefoner och ett gäng lättillgängliga gratisprogram för att lyckas. Det krävs mer än en löst sammanhållen allians av operatörer, tillverkare, utvecklare och teknikföretag för att skapa en framgångsrik mobilplattform.

Gårdagens besked tyder på en tämligen ljus framtid för Open Handset Alliance. Sony Ericsson ska börja bygga mobiler som bygger på Googles Androidplattform och Ericsson ska samarbeta med sökjätten om den tekniska grunden i telefonerna. Med på tåget är nu också kinesiska Huawei och mobiloperatören Vodafone.

”Vi har tittat på Android och sett att det är ett komplett öppet operativsystem. Till en början blir det för mobiler i det högre segmentet men vi kan tänka oss att ta fram mobiler med Android även för massmarknaden”, säger Mattias Holm, presstalesman för Sony Ericsson till SvD Näringsliv.

Nu har stödet vuxit sig så brett att det går att säga att det finns en stark framtid för Androidplattformen, nästan oavsett hur hårt de företag som ställt sig bakom Open Handset Alliance väljer att satsa på plattformen.

Det räcker som bekant inte med en eller två telefoner. För att Android ska lyckas måste det finnas ett stort antal olika modeller i olika prisklasser, formfaktorer och med olika målgrupper.

Faktum är att Google nu lyckats locka med sig de flesta stora spelarna på marknaden. Det är nästan bara Nokia som står utanför – av förklarliga skäl: de satsar stenhårt på Symbian Foundation.

Det är lätt att dra slutsatsen att det är upplagt för en tvekamp på marknaden. Men det är en förhastad slutsats. Apple ska inte glömmas bort och även om Microsofts jämförelsevis dyra licensmodell kan kännas nästan lika gammalmodig som Windows Mobile 6.1 så lär mjukvarujätten inte vila på lagrarna särskilt länge till. Ingen lär vilja vika ner sig.

Fler bloggar