Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MOBILA OPERATIVSYSTEM Den första telefonen med Googles Android lär komma ut innan sommaren. Ännu ett mobilt operativsystem på marknaden med andra ord. Snart kommer konsolideringen och utslagningen, brukar det heta. Men jag är skeptisk.

Jag har fått tre mejl angående gårdagens artikel om Android här på SvD.se/naringsliv. Det första påpekar, helt korrekt att T-Mobile ägs av Deutsche Telekom och att det därför är lite för enkelt att beskriva företaget som en ”amerikansk operatör”. De båda andralyfter upp frågan om konsolidering bland de mobila operativsystemen, fast på två vitt skilda sätt.

Det första av dem är ganska lätt att bortse från. Den anonyma avsändaren argumenterar för att Google inte kommer att ha en chans och att Apple kommer att ”dominera alla andra”. Det enda argumentet verkar vara att Iphone är bäst och dessutom – genom diverse rätt underhållande invektiv som inte bör återges på denna plats – vara kopplat till att jag hatar Apple. För kännedom: Detta inlägg skrivs på en alldeles förträfflig Macbook Pro och jag känner mig inte särskilt hatisk när jag skriver det.

Det andra mejlet belyser ett betydligt bättre argument för konsolidering, som visar baksidan av de många mobila operativsystemen på marknaden.

I kraftigt kondenserad form ser det ut ungefär så här:

Ju fler operativsystem, desto svårare att skapa applikationer och tjänster. Ju svårare det är desto fler utvecklare blir avskräckta och desto färre användare får möjlighet att använda de program som faktiskt utvecklas. Det i sin tur leder till mindre försäljning och därigenom både till mindre datatrafik i näten.

En ganska lång kedja av orsak/verkan alltså, som i slutändan ska tvinga fram en konsolidering. Även om det finns en välgrundad poäng i resonemanget lär det knappast gå att applicera på de mer avancerade operativsystemen.

Världsettan Nokia lär ju knappast släppa Symbian. Skulle Microsoft släppa sitt fotfäste och överge Windows Mobile? Knappast. Skulle Google? Kan någon se att Apple släpper en ny Iphone med något av konkurrenternas operativsystem eller låter någon använda OS X?

Nej knappast. Snarare går det att applicera på mobiltillverkarnas egna operativsystem som oftast används i billigare och enklare telefoner. De går inte direkt att räkna på fingrarna – det handlar om tiotals, kanske fler, varianter.

Men incitamentet för tillverkarna är för litet. Att byta plattform är dyrt, betydligt dyrare än att hålla sitt nuvarande system vid liv.

Vi lär få leva med att vissa program bara fungera på en del telefoner, att kontaktlistor inte går att flytta mellan telefoner och alla andra obehag som den vida floran av operativsystem ger upphov till. Hur frustrerande det än kan vara ibland.