Den underskattade vikten av humor

NÄTHUMOR Såg att Monty Python startat en egen kanal på Youtube. Det är ett bra exempel på hur artister kan göra när de tröttnat på att andra lägger ut deras material på internet. Men det sätter också fingret på något som sällan diskuteras – vikten av humor på nätet.

Det har skrivits mängder om hur poppis det är med porr på internet, vilken viktig roll internet spelar som framtida marknadsföringskanal och hur viktigt för sajter att låta sina besökare socialisera och interagera. För att inte tala om den aldrig sinande piratdebatten.

Men sällan skrivs det om humorns betydelse. Men faktum är att redan 1993, när internet bestod av endast 623 sajter, startades den första webbaserade seriestrippen – Doctor Fun. Sedan dess har världen fått ta del av allt från irriterande hamstrar som dansar i takt till The Onions träffsäkra satirer av det amerikanska nyhetsflödet.

I Sverige fick Killinggänget till synes obegränsade resurser mitt under it-yrans glansdagar för att bygga upp den fallerade Spermaharen, som åtminstone testade gränserna för vad som gick att göra på nätet. Även om Schulmanbrödernas 1000apor lär sluta som en liten parentes i historieböckerna så har de åtminstone lyckats locka både besökare och annonsörer.

Sverigevännen Will Ferrell har lyckats locka miljontals besökare till humorsajten Funny or Die och det går inte att förneka att det klassiska sketchprogrammet Saturday Night Live i internet hittat en hävstång ur sin långvariga kräftgång. Tina Feys imitationer av Sarah Palin har ju gjort storsuccé på så gott som varenda videosajt.

Det finns hur många exempel som helst. Det finns nämligen en sak som förenar internetanvändare världen över, oavsett om det handlar om pirater, porrsurfare eller pensionärer:

Alla använder internet för att fördriva tiden ibland. Sak samma om det är Monty Python eller den av naturliga skäl betydligt mindre uppmärksammade Ponty Mython and the Holy Grill. På internet finns en publik för nästan vad som helst.

Tack till The Real Mymlan!

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Olle Zachrison, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

Lägenheten som är
dyrast i hela världen

bildspecial

Har en rutschkana till egen pool.

Rekordsvag ökning av amerikanska löner

”Vi är miljontals mil ifrån en återhämtning.”

Volvo nyanställer 500 personer i Torslanda

Volvos Håkan Samuelsson lovar nya jobb.

Här är Nevs första elektriska Saab

Bilder

Men bilfabriken lever på lånad tid.

Därför kan Yellens
räntehöjning dröja

federal reserve

Talet väntas bli dissekerat.

Dags för Yellen att visa korten

Väntar oss inte att Jackson Hole blir en thriller.

”Väljarna får ta notan för bankskatten”

Valsnack

Hedelius om nya skatteförslaget.