Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

KARTOR Det finns gott om schyssta karttjänster på nätet. Flygradar.nu är ett färskt tillskott som säkert kan intressera många, åtminstone aviationens motsvarighet till trainspotters.

Flygradar.nu kan man enkelt se vilka flygplan som flyger över Sverige för tillfället. Svenska Resenätverket AB, som driver sajten, har placerat ut mottagare som tar emot information från sändare på flygplanen (åtminstone de större utrikesplanen):

”I dagsläget är inte alla flygplan utrustade med en Mode-S/ADS-B-transponder. Generellt kan man säga att ju större flygplanet är, dessto större är chansen att flygplanet har denna transponder. De flesta flygplan som flyger internationellt har transpondern. Mindre inrikesplan saknar ofta denna transponder.”

De flesta andra kartsajter behöver inte åka runt och placera ut några mottagare eller annat, de tar bara informationen från en annan sajt och kombinerar den med en karta från någon annan.

Serieentreprenören Ted Valentin har gjort detta till sitt signum på senare tid. Sushikartan, Cafékartan och Annonskartan är bara några exempel på lycjkade kartsajter i hans nätverk.

Via läsvärda bloggarna Hjalmars it-blogg & Ohsohightech.se