Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

APPLE I går rapporterade Apple sitt resultat för det som är det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Försäljningen ökade kraftigt, vinsten likaså. Investerarna var nöjda, analytikerna var nöjda, men allra nöjdast var Steve Jobs.

Jag ska inte tråka ut er med allt för mycket hårda siffror (7,9 miljarder dollar i intäkter och vinst på 1,14 miljarder dollar, 1,26 dollar per aktie, för Q4, läs mer här).

Siffror som gladde den ikoniske Apple-vd:n så mycket att han dök upp under företagets telefonkonferens till investerare, analytiker och journalister. Den främsta anledningen? Apple har passerat Research in Motion, företaget bakom Blackberry, i antal sålda telefoner.

Under kvartalet sålde Apple 6,9 miljoner Iphones och med ett kvartal kvar av kalendereråtet 2008 är målet att sälja 10 miljoner telefoner redan passerat. Med 4,6 miljarder dollar i intäkter från Iphone-försäljningen har man också tagit ett rejält kliv upp på listan över världens mobiltillverkare. En liten redovisningsteknisk parentes: dessa 4,6 miljarder dollar är inte inräknade i bolagets kvartalsintäkter på 7,9 miljarder, eftersom de till stor del är kommande abonemmangsavgifter och som sådana redovisas över flera kvartal i enlighet med amerikanska redovisningsprinciper.

Men när Steve Jobs och Peter Oppenheimer räknar samman intäkterna får de siffran 4,6 miljarder dollar, vilket placerar företaget bakom Nokia (12,9 miljarder dollar) och Samsung (5,9 miljarder) men före Sony Ericsson (4,2 miljarder) och LG (3,4 miljarder).

Cupertinoföretaget är inte längre bara en datortillverkare som pysslar med annat vid sidan.

Steve Jobs passade också på att poängtera att Apple står stadigt inför framtiden:

”Vi har nästan 25 miljarder dollar på banken och noll i skulder. Det ger oss en fantastisk stabilitet och en möjlighet att investera oss ur den här nedgången. […] Den här nedgången kan också ge utmärkta möjligheter för företag som har pengar nog att dra nytta av dem, som Apple har.”

Apple har 25 miljarder dollar på banken och en vilja att satsa sig ur krisen. Som en av analytikerna som deltog i telefonkonferensen påpekade skulle företaget kunna anställa majoriteten av alla utvecklare och ingenjörer i Silicon Valley utan att göra slut på den summan.

Det skulle inte förvåna om Apple ger sig ut på en liten shopping-spree snart. Frågan är bara vad man köper. Kanske är det dags att göra slag i saken och göra det här återkommande ryktet till sanning?

Lyssna på telefonkonferensen här, eller läs en transkription här.