Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SPAM Ibland dyker det upp e-post av det mer tveksamma slaget även i min hårdfiltrerade inkorg. Klockan 04.32 i natt fick jag ett synnerligen luckrativt erbjudande, som fick mig på riktigt gott humör denna regniga morgon.

Mr. Hank Smith på ”Citibank” i London vill tydligen att jag ska hjälpa honom begå ett litet bedrägeri i mångmiljonklassen. Om jag ställer upp och spelar anhörig till en av hans avlidna klienter så ska vi dela på 16,5 miljoner efterlämnade dollar. Inte illa alls.

Från brevet:

Jag vet att detta meddelande kommer att visas för dig som en överraskning men innan jag fortsätter, Mitt namn är Mr Hank Smith från Storbritannien och jag arbetar med Citibank International Abp. LONDON filial som revisionen chef och jag kontaktar dig via e-post från mitt kontor som kommer att bli en enorm fördel för oss båda.

[…]

I min avdelning, jag upptäckte en övergiven summan av ($ 16.5 miljoner) Sexton miljoner femhundra tusen USA-dollar på ett konto som tillhör en av våra avlidna utländsk kund Late Mr Denis Cook en amerikansk medborgare som tyvärr miste livet i olyckan i Osama bin Laden bombningen av World Trade Center den 11 september 2001 och valet av kontaktar du är upphetsad av geografisk karaktär av var du bor i synnerhet på grund av känslighet för transaktionen och sekretessen här.

Notera att det sista citatet är en enda sammanhängande mening. På något sätt är det imponerande, om än inte grammatiskt korrekt. Att ”valet av kontaktar du är upphetsad av geografisk karaktär” gör inte direkt saken sämre…

För att få mina 40 procent av de 16,5 miljonerna behöver jag bara uppge tre saker:

1. Fullständigt namn
2. Ditt telefonnummer
3. Din adress.

Låter ju hur fint som helst, men givetvis är det ett bedrägeriförsök av klassiskt Nigeriabrevssnitt. Mest kul för att det är på svenska. Ska kolla om den som skickat det förstår ett svar på svenska…