Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANTIVIRUSBLUFF Vi har alla stött på dem, de irriterande pop-up-fönstren som deklamerar att våra datorer infekterats med något elakt virus och att vi helst ska klicka på en länk för en gratis genomsökning av maskinen. Att Microsoft och statsåklagaren i Washington gett sig efter bluffmakarna är lovvärt, men de kommer inte att lyckas.

På sin höjd kommer de kanske att få det aktuella Texasföretaget fällt, men bakom dem finns hundratals, om inte tusentals, likartade aktörer. Gömda bakom anonyma ip-adresser och ständigt flyttade domäner är det ett sisyfosarbete att bara identifiera dem och lyckas man fälla en så finns det tio andra som hoppar fram och försöker fylla tomrummet.

Så länge folk inte kan se skillnad på legitima och falska pop-up-fönster och dessutom låter sig skrämas av de alarmistiska utropen i dem och faktiskt betala för de här bluffprogrammen så kommer de inte att försvinna.

För många låter det som världens enklaste sak, men enligt en färsk rapport från North Carolina State University har vi internetanvändare märkligt svårt att skilja på legitima och falska pop-up-fönster.

Läs mer:
Den senaste tiden har det formligen svämmat över av nya varianter på det här blufftemat. Sunbelt och F-Secure har lagt ut några exempel på sina bloggar. Kan vara bra att titta lite närmare på så blir det lättare att känna igen skojarna…