Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANDROID Så har den gjort debut, Googles första mobiltelefon. Av allt att döma är det en välgjord telefon med ett intressant operativsystem, som vi inte hade brytt oss om alls om den tillverkats av Samsung eller HP.

Missförstå mig rätt. Jag ser verkligen fram emot att de första telefonerna med Googles Android under skalet ska nå svenska butiker. Men gårdagens lansering av HTC Dream, eller T-Mobile G1 som den heter sedan operatören fått klistra på sin logga ovanför skärmen, är något av en besvikelse.

Telefonen ser ut som HTC-telefoner gjorde för några år sedan, innehåller ingen revolutionerande teknik och ska bara säljas via en enda amerikansk operatör.
Men nu är det ju Google som ligger bakom plattformen och om de lyckas med sin satsning finns en mobil annonsmarknad på sisådär 100 miljarder dollar per år runt hörnet. Alltså lyssnar vi.

Sett till ambitionen för Open Handset Alliance, den Google-ledda sammanslutningen bakom Android, så är det förvånande att man valt ett Apple-liknande upplägg för sin lansering. Exklusivt avtal med en operatör i ett land betyder låsta telefoner, liten potentiell marknad och eventuella intressekonflikter om utvecklare skriver program som krockar med Googles och/eller T-Mobiles intressen.

Så mycket för allt prat om öppenhet och revolution på mobilmarknaden. Mottagandet i amerikansk press har inte heller varit direkt överväldigande.
Även om det inte går att veta hur diskussionen gått innan lanseringen, så vill jag gärna leka med tanken att jag varit i Googles kläder. Då hade jag gjort följande:

• Väntat med lanseringen tills ytterligare tillverkare hunnit få klart sina Android-telefoner och släppt telefonen på fler marknader direkt.

• Sett till att telefonerna sålts olåsta. Inlåsning till en operatör öppnar bara upp för onödig kritik eftersom Android handlat så mycket om öppenhet.

• Skapat något som gör telefonen unik. För oss teknikintresserade räcker det med ett ”öppet operativsystem” för att väcka intresse. Vanliga konsumenter låter sig inte luras lika enkelt.

Uppdaterat: Jag har precis lyssnat på en telefonkonferens med Rich Miner, Group Manager for Mobile platforms på Google, tillsammans med journalister från övriga Nordiska länder.

Frågestunden kretsade mycket runt när det är dags för lansering i Norden och när det blir dags för nya modeller. Särskilt mycket intressanta svar kom det däremot inte. ”Vi har inte meddelat något om ytterligare lanseringar”, var ett återkommande tema.

Däremot kunde Rich Miner berätta att han sett fungerande Android-telefoner från flera andra tillverkare, gissningsvis LG, Samsung och Motorola som alla är medlemmar i Open Handset Alliance, samt att man sett ett ökat intresse från andra tillverkare om att bygga för plattformen. Bland annat talade han om en vikbar modell utan qwerty-tangentbord.

– Plattformen är öppen källkod. Vem som helst kan bygga en telefon som kör Android. Vi har inga problem med det.

Läs mer:
• Last 100 har samlat ihop de bästa länkarna om G1 från amerikansk press och bloggvärld.