Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANDROID Googles mobilprojekt Android ser äntligen ut att komma ut i butikerna. Ikväll svensk tid visas den upp för första gången, men redan nu har en del detaljer läckt ut på nätet.

Det är bloggen Tmonews som grävt fram lite specifikationer och bilder på HTC Dream, telefonen som får symbolisera de första stegen i vad som ofta kallats Googles motdrag mot Apples Iphone.

Dream är en avancerad telefon med bland annat tryckkänslig skärm och utfällbart tangentbord. Bland annat ska man kunna komma åt sökjättens tjänster som Gmail, Youtube, Calendar och Google Talk med bara en knapptryckning.

Däremot är den uppgivna standytiden på 130 timmar ett rejält frågetecken. Antingen har Tmonews fått tag på felaktiga uppgifter, eller så har Google/HTC gjort bort sig rejält – 130 timmar är rejält under vad konkurrenterna uppger.

Att de inte heller verkat ha satsat på att göra Dream till en företagsvänlig e-postmobil känns också som en missräkning. Antingen är det ännu en felaktig uppgift, eller så satsar man på samma upplägg som Apple och bakar in funktionen i en kommande uppdatering.

Men av naturliga skäl är det inte hårdvaran som står i centrum. Dream är den första i vad som ska bli en hel radda telefoner baserade på Android, den mobilplattform som Google utvecklat i samarbete med ett 30-tal andra teknikföretag och som ska bli sökjättens väg bort från datorn.

Målet är ganska givet – att få ut ett stort antal telefoner från flera olika tillverkare med samma mjukvarubotten. Om de lyckas är den potentiella belöningen för Google enorm. De ekonomiska incitamenten bakom satsningen finns i att få fler att använda sin mobiltelefon för att surfa på internet.

Det finns en enorm och i det närmaste helt outvecklad potential i mobil marknadsföring, som Google givetvis vill ta en minst lika stor del av som man gjort på sökmarknaden.

Men för att nå dit måste man sälja stora mängder telefoner och för att lyckas med det måste man leverera en produkt som överglänser de etablerade aktörernas telefoner, Apples Iphone inräknat.

Att döma av den här första tjuvtitten så är det inte Dream som kommer att nå målet, även om HTC räknar med att sälja närmare 700 000 exemplar i år.

Läs mer:
T-Mobiles informationssida om G1, operatörens namn på HTC Dream. Efter presskonferensen fyller de på med bilder och information om telefonen.