Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MUSIKSPELARE Microsofts mp3-spelare Zune har ännu inte kommit till den svenska marknaden. I USA har den nyligen presenterats i en tredje installation. Det är inte mycket som skulle göra spelaren till en framgång i Sverige. Men en sak har Microsoft gjort väldigt rätt med sina musikspelare.

Nej, det är inte att den första generationens spelare fanns att köpa i en trevlig brun färg – en inte helt obetydlig anledning till att mjukvarujättens musikspelarsatsning blivit så bespottad på andra sidan Atlanten.

Det som gör att Microsofts satsning sticker ut är inställningen till de befintliga kunderna. Den som köpte den där bruna Zunen, eller någon av dess mer färgglada syskon, har tillgång till exakt samma funktioner som den som köper en av de nylanserade modellerna.

Till exempel har mjukvarujätten uppdaterat menysystemet och lagt till flera nya funktioner som utnyttjar det inbyggda trådlösa nätverket. Från att i början bara kunna användas till att skicka hårt begränsade låtar (maximalt 5 spelningar) till andra Zunespelare i närheten, går det nu att köpa låtar direkt till spelaren och strömma musik över Wlan.

Varje gång Microsoft förbättrar mjukvaran i spelarna eller lägger till nya funktioner får samtliga Zune-ägare tillgång till dem. Oavsett om de har en sliten brun spelare som reades ut ganska snabbt efter lanseringen, eller om de har en helt ny värstingmodell.

Det är föredömligt, men tyvärr inte alls så vanligt som man skulle önska. Legio är snarare att man som konsument behöver köpa en marginellt förbättrad produkt, kanske inkapslad i ett nytt fint skal, ungefär en gång om året bara för att få tillgång till de senaste funktionerna.

När Apple presenterade den nya versionen av Ipod Classic sades det inte ett ord om de kunder som köpt den förra generationens spelare. När det gäller uppgraderingar till den Iphonelika Ipod Touch tar Cupertinoföretaget betalt av sina kunder.

Jag föredrar nog Microsofts inställning framför Lex Ipod. Den känns liksom generös snarare än…sniken.