Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

INNOVATIONER Tänk dig en värld helt utan elsladdar och klumpiga grenkontakter på golvet. Halvledartillverkaren Intel kan ha lösningen, som mest påminner om något ur en ostig science fiction-berättelse.

Tekniken är utvecklad på MIT och har redan backning av Intel som demonstrerade lösningen på en utvecklingsmässa i San Fransisco i veckan. En glödlampa på 60-watt knäpptes på och lyste upp omgivningen – helt utan sladd. Elen kom istället från en ”elsändare i andra änden av salen.

Rent tekniskt ska det hela gå ut på att använda magnetfält istället för elektriska fält för att skicka vidare strömmen. Direkt när jag såg bilderna kände jag en viss förhoppning om att trots allt få uppleva ett verkligt trådlöst samhälle, men tyvärr – Intel tror inte på något större genomslag för tekniken innan år 2050.

Desto närmare i tiden ligger det här:

Emily (kvinnan på bilden – klicka för att se videon) är inte verklig. Hon är en animation, skapad av amerikanska Image Metrics (företaget bakom mycket av animationerna i Grand Theft Auto).

Enligt den här artikeln är Emily ett av de första exemplen på en animation som tagit sig förbi den barriär som brukar kallas ”uncanny valley”. Det är onekligen ett bra steg på vägen mot mer verklighetstrogna animationer, men ser det inte lite overkligt ut?

El utan sladdar, animerade människor som ser ut som verkliga människor…vad kommer egentligen härnäst?

Själv hoppas jag på flygande bilar. Men kanske får jag nöja mig med ett par såna här: (Ja det är en replika av skorna från Tillbaka till framtiden…)