Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

CLOUD COMPUTING Det senaste årets hetaste modeord i it-världen är cloud computing. Det är inte konstigt – molnet är nytt, smidigt och innebär helt nya intäktsvägar för it-jättarna. Men det finns en baksida.

Molnet är känsligt för haverier. När det funkar är det smidigt att kunna komma åt sina filer och mejl från vilken dator som helst, när som helst – bara det finns en internetuppkoppling. Men när det inte fungerar står man där utan möjlighet att ens titta på vad man har lagrat eller möjlighet att kommunicera med omvärlden.

Den senaste veckan har Google haft problem med sin Gmail och svenska Diino råkat ut för hårddiskhaveri. Sedan tidigare har Amazon haft strul med sin lagringstjänst S3. Det finns fördelar med att lägga över ansvaret för sitt digitala liv på molnet, men så länge det mytiska molnet består av helt vanliga servrar i vanliga serverhallar som drivs av vanliga människor som jobbar på vanliga företag finns det anledning att ha en back-up-lösning.

Frågan är om molnet verkligen förtjänat min tillit?

Inte om det fortsätter så här. Då kommer jag att krampaktigt hålla fast vid mina hårddiskar och USB-minnen ett bra tag till.