Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Apple har fått utstå en hel del kritik för problem med 3G-mottagningen i sin hyllade mobiltelefon. Företaget har sin vana trogen inte lämnat några kommentarer alls, men enligt Business Week har man en mjukvaruuppdatering på gång som ska lösa problemet.

På forum, bloggar och i media har Iphone 3G-ägare rapporterat svårigheter att ansluta till 3G-nätet och problem med tappade samtal när telefonen ska byta från 2G till 3G. Men trots att det skrivits spaltkilometer om problemen antas bara runt 3 procent av alla telefoner vara drabbade, enligt Business Weeks källor.

Apple vägrar i sedvanlig ordning att kommentera eller erkänna att det finns något problem alls. Amerikanska operatörern AT&T är inte helt tysta, men deras kommentar – ”Totalt sett så fungerar den nya Iphone alldeles utmärkt i vårt 3G-nät” – tillför inte särskilt mycket.

Men problemet är högst verkligt, enligt Business Week. Tidningens källor menar att en mjukvaruuppdatering att rullas ut senast sista september, men kanske så tidigt som den här månaden. De hävdar, precis som en analytiker på Nomura Securities, att felet ligger i telefonens 3G-chip som kommer från tyska Infineon.

Enligt uppgift ska problemet ligga i hur chippet är kodat och därmed gå att åtgärda genom en mjukvaruuppdatering. Varför det bara är ett mindre antal telefoner som drabbats framgår däremot inte.

Det stämmer dock väl in i vad svenska tidningen Ny Teknik skriver under rubriken Mobilexpert om Iphone: Måndagsex måste bytas. De hänvisar till oberoende expertmätningar som visar att problemet ligger i anpassningen mellan antennen och elektroniken i telefonen. Till tidningen kommenterar Claes Beckman, professor i mikrovågsteknik vid högskolan i Gävle problemet:

– Det är en fullständigt normal barnsjukdom, särskilt med tanke på de stora volymer som ska ut och det pressade kostnadsläget. Det händer säkert massor med Samsung, LG, Sony Ericsson eller Nokia.

– Skälet till att det nu får uppmärksamhet är att Iphone är så hajpad.