Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Nu har Apple haft sin App Store uppe i en dryg månad och Steve Jobs har börjat prata om de fantastiska framgångarna. I en intervju med Wall Street Journal delar han med sig av sina tankar och lite hårda siffror.

30 dagar, 60 miljoner nedladdade program för 30 miljoner dollar. Det är ingen dålig start.

Om nedladdningen av program fortsätter på det inslagna spåret resten av året så kommer den årliga försäljningen att stanna på runt 350 miljoner dollar – ingen dålig affär för Apple, som behåller runt 30 procent av intäkterna för att täcka upp sina kostnader.

Oavsett hur man räknar och hur man försöker vända på siffrorna är det en stor mängd program och en stor framgång för Apple. Om användarna verkligen har tid och möjlighet att använda alla programmen spelar egentligen ingen roll – framgången visar att Iphone är en mjukvaruplattform att räkna med.

Att Apple har App Store kopplad i ett järngrepp och väldigt enkelt kan svartlista ett program har visserligen dragit igång en liten debattvåg i bloggvärlden men det spelar egentligen ingen roll. Ingen trodde väl att företaget skulle släppa igenom alla program?

Det som är intressant är att Apple lyckats få vanliga användare, långt bort från de mest initierade och initierade, att ta sig tiden att leta upp och även betala för program till sin telefon. En majoritet av utbudet på App Store är gratis – trots det har det sålts program för närmare 190 miljoner kronor.

Det är ett engagemang som Nokia, Sony Ericsson de traditionella mobiljättarna kan bara drömma om och ett bevis på att Apple tänkt helt rätt med sin mobilsatsning.

I intervjun med Wall Street Journal uttrycker Steve Jobs – i en enda andning – precis det som gör konkurrenterna konfunderade och som ligger bakom att Sony Ericsson kommer allt närmare att tappa fotfästet på marknaden:

”Man brukade skilja på olika telefoner genom att jämföra radiomottagare, antenner och sådana saker […] Vi tror att framtidens telefoner kommer att särskiljas av mjukvaran.”