Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Den 29 juni förra året släpptes Iphone i USA och i ett slag placerade sig datorföretaget Apple i mobiltillverkarnas finrum. Den positionen hoppas man förstärka med efterföljaren Iphone 3G som i morgon lanseras i Sverige.

Apple hoppas sälja 10 miljoner Iphone i år – ett ambitiöst mål för en relativ nykomling på mobilmarknaden. Om man lyssnar på analytikerkåren ska det inte vara något problem. Exempelvis räknar Mike Abramsky på RBC Capital Markets med att Apple kommer att sälja minst 14 miljoner telefoner under 2008.

På pappret ser det lovande ut. Iphone 3G kommer i både svart och vitt, ansluter till det snabbare 3G-nätet, har inbyggd gps, stöd för Microsoft Exchange och låter användaren installera tredjepartsprogram.

Telefonen bör således tilltala en ännu större målgrupp än föregångaren.

Efter att ha testat telefonen i nära två veckor kan jag inte annat än konstatera att Apple gjort ett bra jobb. Iphone 3G är en publikfriare av rang – från de mjukt avrundade hörnen till de snygga fingerstyrda menyerna.

Telefonen har samma 3,5-tumsskärm som föregångaren och de kosmetiska förändringarna stör inte nämnvärt. Bakstycket är något kurvigare, med avrundade kanter och telefonen ligger alldeles förträffligt i handen. Tyvärr är bakstycket i den där typen av glansigt plastmaterial som absorberar fingeravtryck som få andra.
Att Apple bytt från metall till plast har inte bara med estetik att göra – i och med övergången till 3G och tillägget av en gps-mottagare sitter det inte mindre än 10 stycken radiomottagare i telefonen. Metall påverkar radiosignaler – plast gör det inte. Den lilla metallringen som sitter runt kameran är förresten en del av gps-antennen.

GPS
Den lilla antennen behövs. Iphone 3G är naturligtvis betydligt bättre på att pinpointa var man är på en karta än föregångaren, men det återstår en hel del innan den kan mäta sig med en fristående gps-navigator. Till exempel verkar det inte krävas särskilt mycket i form av metall eller annat i vägen för att gps-mottagaren ska tappa kollen. Men i ärlighetens namn ska det sägas att den inbyggda kartfunktionen fungerar minst lika bra som liknande lösningar i andra telefoner. Framförallt är den snabbare och smidigare att använda.

Webb
Det samma gäller den inbyggda webbläsaren. Den Safari-version som Apple skeppar med sin telefon är det närmaste man kommer en skrivbordsupplevelse i en mobiltelefon. Sidorna renderas korrekt och det är intuitivt att navigera sig fram med fingrarna.
Men så fort man försöker gå in på en sajt som kräver Flash, Java, Windows Media Video eller något plugin för att fungera är det kört. Det har Apple inte lyckats få till något stöd för.

Bild
På kamerafronten har Apple inte gjort några större förändringar. Upplösningen är fortfarande på 2 megapixel och det går inte att spela in video. Den gamla sanningen att mer megapixlar inte ger bättre bilder gäller i allra högsta grad här. Mjukvaran som behandlar bilderna gör ett bra jobb och faktum är att Iphone 3G tar bättre bilder än många så kallade kameramobiler med 5 megapixel.

En kul funktion är att telefonen kan använda data från den inbyggda gps-mottagaren och ”geotagga” bilderna – information som man kan ha nytta av om man lägger upp sina alster på exempelvis Flickr.

Ljud
Det är samma musikspelaren som i den föregående modellen och Ipod Touch. Den är fortfarande en visuell fröjd med cover flow och snyggt animerade övergångar, men det hela kan bli något omständligt att använda.
Den största och viktigaste förändringen på musikfronten är istället att det numera går att använda vilka hörlurar med 3,5 millimeterskontakt som helst utan adapter. Det är en välkommen förändring för alla som inte nöjer sig med de – för musiklyssnande fullständigt värdelösa – medföljande hörlurarna.

Det ska dock sägas att Apple har förbättrat samtalsljudet och höjt volymen på högtalartelefonen, som numera går att använda på riktigt.

Batteritid
Precis som de flesta andra mångsysslare i mobilvärlden lider Iphone 3G av halvtaskig batteritid. Om man använder den som musikspelare, surfar någon timme och ringer några samtal är det laddning varje dag som gäller.
Men prestandan är ändå bättre än domedagsprofeterna befarat. Steget från 2G till 3G påverkar framförallt samtalstiden (8 timmar i originalet och 5 timmar i Iphone 3G). Apples uppgivna siffror står sig dessutom väl jämfört med verkligheten.
Även i jämförelse med konkurrenterna klarar sig Iphone 3G bra. Men de har alla utbytbara batterier. Iphone har det inte.

Att Apples ingenjörer lagt ned mycket möda på att få till detaljerna är uppenbart.
Skavankerna är trots allt ganska få och de flesta märks inte vid en första anblick. Vid några tillfällen har telefonen visat svag kontakt med nätet på platser där andra modeller visar full stapel med samma operatör och någon gång har webbläsaren fått telefonen att hänga sig.

Hårdvaran är det med andra ord inget större fel på och mjukvaran är i princip överlägsen allt annat som finns på marknaden. Därmed återstår bara ett hinder för Apple att nå sitt försäljningsmål: operatörerna.

I Kanada har Rogers Wireless hamnat i skottgluggen när presumtiva köpare rasat mot de höga priserna och den 36 månader långa bindningstiden. Telia – som har ensamrätt att sälja telefonen i Sverige – har visserligen klarat sig från den typen av högljudda protester, men många har säkert höjt ögonbrynen över den förvirrande djungel av abonnemangsalternativ som företaget erbjuder.

Presumtiva köpare har i princip att välja mellan en väl tilltagen månadskostnad eller att lägga upp ett par tusenlappar kontant för telefonen. Bindningstiden på 18 eller 24 månader kan man inte komma undan. Att komma upp i en totalkostnad på över 20 000 kronor under bindningstiden är inga problem, men oavsett vilket alternativ man väljer är Iphone 3G en dyr telefon.

Slutsats
Iphone 3G saknar flera funktioner som är standard i mobilvärlden. Som konstaterats tidigare, 2 megapixlar finns snart i de allra billigaste telefonerna. Det går inte att skicka mms. Det går inte att spela in video. Att klippa och klistra text är omöjligt. Telefonen saknar plats för minneskort. Stereo-bluetooth saknas.

Det är just den typen av argument som belackarna ofta lyfter fram, de som hävdar at Iphone är yta framför innehåll. Att det är gammal teknik i en flådig förpackning.
På ett sätt får man ge dem rätt – på pappret är Apples mobiltelefon långt ifrån unik. Det finns gott om telefoner på marknaden med liknande specifikationer och liknande eller till och med lägre prislapp.

Men faktum är att utförandet spelar roll. Och det är just i utförandet som Apple lyckats ta sin telefon ett steg längre än konkurrenterna. På en marknad där produkterna blir allt mer lika på
pappret är det inte längre batteritid, minneskapacitet eller antalet megapixlar på kameran som avgör inför ett köp.

Istället blir känslan allt viktigare – hur man trivs med menyer, hur smidigt det är att använda de olika funktionerna. Det är i känslan som Iphone innebär ett steg framåt.

Iphone 3G är den måttstock som nya telefoner kommer att jämföras med och som konkurrenterna sneglar på när de tar fram nya modeller, oavsett om de vill erkänna det eller inte.

Jag har kommit fram till den slutsatsen utan att vara någon Apple-fantast och utan att ha haft tillgång till tredjepartsprogram från App Store – det som är Apples egentliga ”mördarapplikation”.

Fler bloggar