Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

VARUMÄRKEN En fransk domstol har dömt den amerikanska e-handelsjätten Ebay att betala 360 miljoner kronor i skadestånd till franska lyxföretaget LVMH. Ebay har inte gjort tillräckligt mycket för att hindra att förfalskningar av företagets produkter säljs på nätplatsen.

Ebay har 84 miljoner aktiva användare, miljontals produkter till salu och en försäljning strax under 400 miljarder dollar årligen. Det skulle det krävas en enorm kontrollapparat för att verifiera att alla auktioner är korrekta.

Frågan är om det ens är rätt. Ebay är en plattform där vem som helst, privatperson som näringsidkare, kan lägga upp produkter till försäljning mot en liten avgift. Det är inte Ebay som säljer produkterna. Enligt vanlig nätpraxis får företag med upphovsrättsliga klagomål stå för kontrollen själva och be sajten att ta bort innehållet. Det är en modell som ingen kanske är helt nöjd med, men den fungerar i regel ganska bra. Men när det gäller lyxprodukter, i det här fallet allt från Luis Vuitton-väskor till klockor från Hublot, är det uppenbarligen inte tillräckligt.

Företag som LVMH har länge letat efter ett sätt att stoppa piratkopior och misslyckats. Nu har de i alla fall hittat en välbärgad motpart att dra inför domstol. I ett pressmeddelande skriver företaget att domstolen ”skyddar varumärken genom att erkänna dem som en viktig del i det franska arvet”.

Men vad som egentligen står på spel har givetvis inget med principer eller något vagt definierat nationellt arv att göra – det handlar om pengar. Om att ”skydda” de egna varumärkena genom att ha kontroll över var och hur produkterna säljs. Enligt domen är Ebay också skyldiga att reglera försäljningen av äkta varor från företaget, eftersom LVMH insisterar att ingen har rätt sälja vidare produkterna utan att vara en licensierad återförsäljare.

Om du lagt 100 000 kronor på en klocka från Hublot har du all rätt att sälja den till vem du vill, för hur mycket du vill, via Ebay, men Ebay får räkna med att bli dragna inför domstol om de låter dig göra det.

Det låter fullständigt barockt.

Fler bloggar