Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MICROHOO Microsoft och Yahoo verkar vara ett outtömligt ämne i amerikanska teknikmedier. Just som ryktesfloden kring den krisande sökjätten såg ut att sina för gott tog den ny fart i förmiddags.

Sedan Microsoft drog tillbaka sitt bud har Yahoos aktie gått stadigt nedåt. Från noteringar på uppemot 30 dollar har den cirkulerat farligt nära 20-dollarsstrecket de senaste dagarna. Under förmiddagen i går tog den så ett kliv uppåt. Anledningen: Rykten att de båda företagen har återvänt till någon form av samtal.

Enligt Cnet är Microsoft berett att krydda sitt bud på Yahoos sökverksamhet medan teknikbloggen Techcrunch citerar flera anonyma källor som hävdar att de har återvänt till att diskutera en sammanslagning. För att spä på förvirringen ytterligare rapporterar Silicon Alley Insider att deras ”insatta källor” berättar att Techcrunch har helt fel. En av källorna hävdar att företagen visst sitter och förhandlar medan en annan meddelar att det inte stämmer alls.

Det är inte mycket till konkret information, men det var tillräckligt för att lyfta aktien med närmare tio procent på bara någon timme. Med alla turer som varit är det inte lätt att värdera informationen.

Yahoo var i kris. Grundaren Jerry Yang återvände som vd men misslyckades med att vända trenden. Uppe i Seattle bestämde sig Microsoft för att ett köp av Yahoo skulle vara bästa sättet att göra en inbrytning på den växande sökmarknaden som mjukvarujätten helt höll på att missa. Jerry Yang gillade inte planerna. Aktivistkapitalisten Carl Icahn gick in i bolaget och krävdeatt samtalen med Microsoft skulle fortsätta. Till slut drog Microsoft tillbaka budet med en nonchalant axelryckning, för att återvända med idén att bara köpa sökverksamheten. Av det blev det intet och mängder av anställda har lämnat Yahoo, som i sin tur sökte tröst genom ett annonssamarbete med Google.

För varje vändning har situationen framstått som allt mer obegriplig. För varje vändning har löjets skimmer lyst allt starkare kring Yahoo.