Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MOBILT Apples Iphone och Googles Android delar måhända på det mesta av medieutrymmet nuförtiden. Men faktum är att Nokia fortfarande är den i särklass största tillverkaren, även om det varit relativt ont om stora nyheter på sistone. Så inte längre. Nu har den finska mobiljätten satt ner foten – med kraft.

I går offentliggjorde man köpet av tyska Plazes. Det är en inte helt oviktig affär sett till Nokias strategi att föra internet och mobiltelefonen – framförallt den gps-utrustade varianten – närmare varandra. I dag släpper man en ännu större bomb:
Nokia köper de resterande 52 procenten av Symbian från bland andra Ericsson, Sony Ericsson, Panasonic och Siemens. Ambitionen är att släppa det mobila operativsystemet fritt via nybildade stiftelsen Symbian Foundation.

Därmed har Nokia och deras samarbetspartners byggt upp en ny öppen plattform för mobil utveckling.

Det torde vara uppenbart att det finns en tydlig måltavla bakom: att sänka Google-initiativet Open Handset Alliance och den försenade plattformen Android.

Nokia har samlat ihop en imponerande skara samarbetspartners i Symbian Foundation. Tillverkare som Sony Ericsson, Motorola, LG och Samsung gör sällskap av stora operatörer som AT&T, Orange, Teleca, Vodafone och T-Mobile samt plattformsjättarna Broadcom, ST Microelectronics och Texas Instruments.

I ett slag har Nokia skapat en fullvärdig konkurrent till Android. Men det finns ännu en måltavla: Apple och Iphone. Cupertinoföretaget har en stor fördel i att man kontrollerar både hårdvaran och mjukvaran i sin telefon

Nokia kan mycket väl hamna i en liknande situation genom förvärvet av Symbian. Att man släpper mjukvaran fri och låter medlemmarna i Symbian Foundation använda den utan royalties säkrar bara ett brett utbud för mjukvaran på marknaden.