Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

ANDROID Google har satsat mycket på mobilplattformen Android. Men nu har företaget stött på patrull och det som såg ut att bli en storslagen sommarlansering ser nu ut att bli några få modeller under det fjärde kvartalet. Kanske börjar sökjätten inse att det inte är så enkelt att vända upp och ner på mobilmarknaden som man trodde.

Det var i november förra året som Google, tillsammans med 30-talet samarbetspartners i Open Handset Alliance, berättade om sina planer för den nya mobila plattformen Android. Det talades om flera banbrytande modeller som skulle lanseras under sommaren. Men nu ser det ut som att såväl operatörer som tillverkare och utvecklare får svårt att hålla den aggressiva tidsplanen.

Enligt Wall Street Journal meddelar Google att de första telefonerna kommer att dyka upp först under det fjärde kvartalet. Enligt tidningen tycker flera utvecklare att det är svårt att utveckla program för plattformen så länge Google fortsätter att göra förändringar i grunden av systemet.

Så sent som förra månaden visade man upp vad som såg ut att vara en mycket färdig version av Android på Googles utvecklarkonferens. Även om det drog till sig en hel del uppmärksamhet var det ganska tillfälligt – Apple stal det mesta av den när de visade upp sin nya Iphone 3G.

Det finns många skillnader mellan de båda plattformarna, men i det här fallet är det
tydligt att Apple har en stor fördel i att de kontrollerar de flesta aspekterna av såväl hård- som mjukvara i telefonen. Där Apple kan styra och ställa som de vill tvingas Google sy ihop en väv av mängder av samarbetspartners för att foga samman sin Android-plattform.

Om man inte insåg det tidigare så lär det vara plågsamt uppenbart för Google-ledningen att det inte är något enkelt pussel att lägga. Mobilmarknaden är fortfarande väldigt operatörsstyrd – framförallt i Japan och USA – och det är många starka viljor som ska kompromissa och komma överens för att ett projekt av den här storleken ska bli verklighet.

Den här förseningen innebär inte att det är kört för Google och Android på mobilmarknaden. Google har inte lagt alla sina ägg i en korg och dominerar redan mobila sökmarknaden.

Då är det nog värre för de operatörer och tillverkare som hoppats på Android som ett motmedel mot Apples Iphone.

Läs mer:
Bilder och filmer på vad som ser ut som en ganska färdig version av Android finns här.