Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

KONTROLL Microsoft skulle dra ur kontakten på sina servrar som har hand om drm-skyddet på den musik som sålts via MSN Music den 31/8. Så blir det inte. Företaget har gjort det enda vettiga och förlängt livslängden på tjänsten.

Att mjukvarujätten Microsoft skulle stänga ner sina drm-servrar har setts som det kanske mest tydliga exemplet på vad som är dåligt med den här typen av kopieringsskydd – konsumenten behåller inte kontrollen över innehållet, även fast det är betalt och ligger som vilken annan fil som helst på den egna hårddisken.

Efter den massiva kritikstormen har man beslutat att förlänga livslängden på servrarna till 2011. Det är den enda vettiga utvägen. Har man betalat för musik så ska man ha tillgång till den och möjlighet att kunna fortsätta lyssna på den även om man byter dator eller installerar om den – något som fortfarande är en av mina favoritsysselsättningar på Windows-maskinen där hemma.

Läs mer: ”Kontroll är nyckelordet” (22/5)