Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

KATTFRITT Den feta, cyniska och särdeles lata katten Gustaf tillhör gräddan av serievärldens huvudpersoner – lika motbjudande som han är älskad. Men vad händer om man tar bort honom ur serien och lämnar Jon Arbuckle ensam?

Det ville irländaren Dan Walsh ta reda på. På sin sajt Garfield Minus Garfield publicerar han en retuscherad seriestripp varje dag. Katten Gustaf suddas ut, precis som hunden Ådi och kattungen Nermal. Den lätt misslyckade Jon Arbuckle blir kvar som ensam huvudperson.

Garfield Minus Garfield blev mitt sällskap på en försenad tågresa från Göteborg i veckan. När e-posten var färdigläst, rss-läsaren var rensad och allt annat arbete klart. Jag streckläste igenom sajten, ibland med ett snett leende åt de dråpliga situationer som skapas av Gustafs frånvaro, ibland med ett dämpat skratt i den nästan tomma tågvagnen.

Jag är inte ensam om att uppskatta sajten, Garfield Minus Garfield är en internetsuccé i miniatyr med som mest 300 000 unika besökare på en dag.
Det är inte bara ett exempel på kreativitet och humor, Garfield Minus Garfield är också ett exempel på hur fantastiskt internet egentligen är.

Vem som helst kan publicera sina idéer, sina infall och sin konst utan några större utgifter och nå en potentiellt gigantisk publik. Tyvärr är inte alla upphovsmän lika generösa med att tillåta tolkningar av sitt arbete som Gustafs pappa, serietecknaren Jim Davis. Han tittar till och med in på sajten ibland.

En del är fullständigt genialt och har fått mig att tänka: ’Å, det där hade jag kunnat strunta i, det hade blivit mycket roligare, säger han till Washington Post

Han hade lika gärna kunnat skicka ett argt brev via sina advokater och tvinga Dan Walsh att stänga ner sajten. Istället tar han Garfield Minus Garfield för vad den är – bra marknadsföring för serien som gått i tidningar världen över sedan 1978.