Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

NÄTKARTOR Google Earth har lagt ribban högt för andra tjänster som vill visa satellitbilder på nätet. Nu blandar Hitta.se sig in i leken med en ny tjänst som låter användaren navigera fritt över hela Sverige.

På pappret låter Hitta.se 3D som en riktigt trist idé – som upprepats till dödagar. Att man stoltserar med bättre bildkvalitet och korrekta höjdangivelser från Lantmäteriet gör det hela något bättre. När man inser att det hela går att köra direkt i webbläsaren känns det ännu mera lockande.

Att behöva ladda ner ett separat program är som bekant ett hinder för att locka användare (undrar om Joost håller med). Men det är först när man navigerar till centrala Stockholm som man inser att det finns något ganska tufft i den nylanserade tjänsten. Bildkvaliteten motsvarar den man får om man trycker på utsiktsknappen på Eniros karttjänst. Skillnaden är att man kan navigera fritt i 3D och att hela stadsmiljön är i 3D:

Byggnader och mijöer i det 200 kvadratkilometer stora området visas på samma sätt som om man åkte runt i en helikopter, eller hoppade fallskärm över stan.

Tekniken bakom det hela kommer från Linköpingsföretaget C3 Technologies, ett dotterbolag till Saab, och har sina rötter i system för att styra missiler rätt.
Med hjälp av ett specialutrustat flygplan med bland annat en noggrann gps-mottagare, fyra kameror – en för varje väderstreck och en uppsättning avancerade algoritmer kan man flyga över ett område och samla in information som sedan kan slås samman till en verklighetstrogen 3D-modell av området.

Programmet bakom navigeringen och som visar själva kartan kommer från Agency 9, som bland annat driver 3D-communityt Madlix. Eftersom programmet är byggt i Java är tjänsten i princip oberoende av vilket operativsystem och webbläsare man använder.

I sommar kommer man att lägga liknande 3D-modeller över Göteborg, Malmö och Linköping. I höst väntas hela Storstockholm finnas färdigt och innan årsskiftet ska landets tio största städer finnas på plats.

Än så länge kan man inte göra mer än flyga runt i 3D-Sverige, men inom kort kommer tjänsten att integreras med de övriga funktionerna på Hitta.se.

En ganska kul tjänst och något av en teknisk bedrift. Utmaningen ligger snarare i att hitta något vettigt användningsområde.

Fler bloggar