Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

DIGITAL MEDIA Över påskhelgen har internet blivit betydligt roligare. På South Park Studios finns alla avsnitt av de senaste årens kanske bästa tv-serie tillgängliga gratis.

Precis som alla andra tv-serier och filmer finns det gott om South Park på Pirate Bay och andra torrent-sajter. Seriens skapare, Matt Stone och Trey Parker, skulle mycket väl kunna ge sig ut på en bitter – och fruktlös – vendetta mot världens alla piratnästen.

Istället har man bestämt sig för att försöka få torrentsajterna att kännas gammalmodiga och förlegade.

På South Park Studios finns samtliga avsnitt från seriens 12 säsonger tillgängliga för streaming direkt i webbläsaren tillsammans med över 3 000 filmklipp och nyheter från seriens skapare.

Kvaliteten är bra. Det går att söka bland avsnitten. Det är helt och hållet lagligt. Enda nackdelarna är väl att man får stå ut med några korta reklamklipp och att det inte går att ladda hem avsnitten.

Logiken bakom är något i stil med ”Om vi blir bättre än piratsajterna på att göra vårt material tillgängligt, så kommer användarna att vända sig till oss för att ta del av det. Då kan vi tjäna pengar på annonserna.”

Inget större fel i det, så länge man inte tror att man kan ta betalt för materialet. Jag ser gärna fler satsningar i samma stil.

Andra video-på-internet-satsningar har inte lyckats lika bra. Hulu.com har avsnitt tillgängliga under ett femveckors fönster från det att de sänts i USA och dessutom håller man rigorös koll på var i världen man befinner sig – allt för att inte stöta sig med rättighetsinnehavare världen över.

Joost verkar visserligen vara på väg ut i webbläsaren, men det känns som att det kan bli ett klassiskt fall av ”för lite, alldeles för sent” för herrar Zennström och Friis storsatsning.

Givetvis har herrar Stone och Parker haft lite lättare att lösa rättighetsfrågorna – intäkterna från South Park Studios delas mellan de båda upphovsmännen och Comedy Central. Men oavsett rättighetsfrågan är det ett intressant försök att skapa en ny modell för att få ut en tv-serie på internet.

Men en sak hade South Park-gänget kunnat göra bättre – det går bara att bädda in korta klipp på andra hemsidor – inte hela avsnitt.

Därför får jag nöja mig med följande.