Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Så var det dags för den första större uppdateringen av Iphone. I går kväll svensk tid gick Steve Jobs upp på scenen igen. Apple skulle presentera sina planer på att få in tredjepartsprogram i telefonen. Istället stod han på scen och sträckte fram ett gäng olivkvistar till såväl företagsanvändare som spelintresserade – grupper som inte sett Iphone som sitt förstaval tidigare.

Även om det inte var lika mycket spektakel som det brukar när Apple håller presskonferens och Steve Jobs håller låda var det en synnerligen välregisserad tillställning.

Det märks att Apple gjort sin hemläxa. De har noggrannt identifierat olika områden där Iphone behövt förbättras för att locka fler användargrupper. Presskonferensen påminner sedan om en skjutbana, där de ställt upp urdruckna ölburkar på rad och sedan – pang, pang, pang – skjuter ned dem en efter en med klinisk precision.

Företagsanvändare: Apple har licensierat och byggt in Microsofts Exchange-server direkt i telefonen. Push e-post, synkning av kalenderuppgifter och kontakter direkt från en central server. Dessutom har man byggt in stöd för Cisco IPsec VPN. Nu är kampen med Rim/Blackberry och Windows Mobile-gänget igång på riktigt.

Avancerade användare: Med det Software Development Kit (SDK) som släpps kommer tredjepartsutvecklare att kunna göra egna program till Iphone och få dem distribuerade direkt i telefonerna. Utvecklarna är nöjda och de avancerade användarna behöver inte hålla på med jailbreaks och andra hack för att kunna lägga in egna program i sina telefoner.

Spelfantasterna: Flera spelbolag har fått tillgång till SDK:en och visade upp sina spel. Electronic Arts hade med sig en Iphonevariant av kommande storspelet Spore. Sega har portat Super Monkey Ball till Iphone.

Nätchattarna: AOL har portat sin IM-klient Aim till Iphone.

Företagsanvändare igen: Mjukvara-som-tjänst-jätten Salesforce, en av de snabbast växande mjukvaruföretagen just nu, har portat sin plattform till Iphone. När arbetet är klart väntas drygt 60 000 applikationer avsedda åt företagsmarknaden finnas tillgängligt.

Läkare: Epocrates visar upp en mobilversion av en motsvarighet till svenska Fass.

Pang. Pang. Pang. Pang.

I slutet av juni kommer uppdateringen att finnas tillgänglig. Gratis för Iphone och till en liten kostnad även till Ipod Touch.

För att verkligen visa att man menar allvar plockade Steve Jobs upp John Doerr på scen, partner på riskkapitalisterna Kleiner, Perkins, Caufield & Byers. Han presenterar i sin tur en ny fond dedikerad åt företag som jobbar med den nya mjukvaruplattformen, fantasifullt nog kallad iFund. Laddad med 100 miljoner dollar, som enligt John Doerr själv ”borde vara tillräckligt för att starta ett dussin nya Amazon eller tre, fyra nya Google”.

Det verkar onekligen som att Apple menar allvar med att locka fler användare till sin mobiltelefon. Om de lyckas leverera vad de lovar ser Iphone ut att kunna bli en allvarlig utmanare inom affärssegmentet och det verkar inte omöjligt att Nokia fått sig en rejäl konkurrent till sin N-gage-plattform.

Några frågetecken och invändningar finns däremot:

• Prislappen kommer att bli en avgörande faktor om Iphone kommer att slå på företagsmarknaden.

• Apple kommer att stå för distributionen av tredjepartsprogrammen, via Itunes och App Store direkt i telefonen. Men Steve Jobs förklarade att de kommer att stoppa vissa typer av program och tog upp porr, skadlig kod och ”bandwidth hogs” – bandbreddsslukare – som exempel. Om Apple ska godkänna alla program som finns tillgängliga kommer användare kanske att behöva hacka sina telefoner trots allt.

• Hur blir det med 3G-stödet? Affärsanvändare kommer inte att bli överförtjusta av tanken på att tanka hem sina mejl över EDGE eller GSM.

Sist men inte minst – när släpper de egentligen telefonen här i Sverige?