Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MULTITOUCH Jag har tillbringat ett par veckor med Apples Macbook Air. Det var en ganska trevlig tid, men habegäret som den tunna datorn skapar vid första anblicken avtar dock ganska snabbt.

Problemet är att det egentligen bara är en sak med datorn som är riktigt innovativ och det har inget med den ringa storleken att göra. I stället är det pekplattan med sin multitouch-teknik som imponerar. Att kunna zooma genom att knipa med fingrarna, eller bläddra bland bilder och skivomslag genom att dra fingrarna över pekplattan är en frisk injektion i inmatningsvärlden.

Det är egentligen inte för att det är smidigare eller enklare att jobba med Apples pekplatta än konkurrenternas. Vinsterna i produktivitet är i själva verket minimala. Trots det kommer jag på mig själv med att frenetiskt och förgäves försöka fingra fram gester på pekplattan på min jobbdator.

Apples lösning är helt enkelt snyggare och lite roligare att använda. Nu finns tekniken även på Macbook Pro och sedan tidigare bygger Iphone och Ipod Touch på samma system.

Nu är frågan bara vad som är nästa steg för multitouchtekniken. Enligt Wireds utmärkta artikel om hur Iphone kom till från januari, The Untold Story: How the Iphone Blew Up the Wireless Industry, har tekniken sitt ursprung i en icke namngiven prototyp till en tablet-pc.

Nu har marknaden för dylika pekskärmsdatorer aldrig riktigt tagit fart, men det beror mest på att det i grunden är vanliga Windowsdatorer med pekskärm i stället för tangentbord. Operativsystem och mjukvara har inte varit anpassade till tekniken och funktionen har blivit därefter.

Ett genomarbetat tablet-pc-koncept i snyggt paket skulle mycket väl kunna bli en hit, oavsett om det är Apple eller någon annan som ligger bakom. Med inbyggt turbo-3G och väl tilltagen batteritid skulle Amazon kunna få en gratislektion i hur en läsplatta egentligen ska konstrueras.