Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

HET HÅRDVARA Den bärbara datorn kan vara ett oumbärligt arbetsverktyg, en mobil underhållare på resan och en massa bra saker. Den kan tyvärr även dubblera som värmeplatta om strömmen skulle gå.

Det dröjer inte mer än en halvtimme innan underdelen på min Macbook Pro är så varm att jag måste lägga några tidningar mellan. Inget större problem kanske, men nog så irriterande.

Värmeutvecklingen i sig är fullt naturlig. Innanför aluminiumskalet sitter en massa komponenter som alstrar värme. De sitter tätt packade och det finns inte mycket utrymme som luft kan cirkulera runt i för att kyla.

Tyvärr gäller värmeproblemet så gott som samtliga datorer jag använt genom åren. Från en klumpig Compaq från mitten av nittiotalet, via en Dell, en Acer och en Sony Vaio till dagens Macbook Pro. Även den lilla Macbook Air lider av värmeutvecklingen.

Bäst ur värmesynpunkt var Dellmaskinen, men tyvärr var det på bekostnad av ett olidligt högt vinande från de tre inbyggda fläktarna.

Det finns flera sätt att minska värmeutvecklingen. Tillverkarna kan bygga tjockare datorer, sätta in större fläktar, använda långsammare processorer och komponenter som drar mindre ström. Tyvärr är inget av alternativen förenliga med sådant som gör datorer framgångsrika.

Antar att jag får lära mig att leva med varma datorer. Om inte annat kanske man kan pressa upp temperaturen så mycket att den kan hålla kaffet varmt lite längre…

Läs mer: Den här Wiredartikeln från 2002 berättar om en svensk vetenskapsman i 50-årsåldern som ska ha fått brännskador på sin penis av sin bärbara dator. Så illa kan det tydligen gå…