Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

FORMATKRIGET Den segdragna kampen varade i närmare sex år. Nu är den officiellt över. Sony och Blu-ray tar den prestigefulla platsen på den högupplösta filmens tron.

I dag kom det officiella meddelandet från Toshiba – företaget slutar ”utveckla, tillverka och marknadsföra hd-dvd-spelare och inspelare”. Enligt pressmeddelandet kommer beslutet efter ”stora förändringar på marknaden”.

Det var inte oväntat. Inga andra tillverkare hoppade på tåget. Warner Brothers hoppade av och det senaste året har hd-dvd inte direkt haft någon chans att konkurrera med Blu-ray.

I mars väntas Toshiba ha dragit sig ur branschen helt. Det är ovanligt kort varsel för en så fullständig reträtt och tyder på att de interna prognoserna inne på Toshiba inte direkt var lysande.

Mest synd är det om alla konsumenter som köpt hd-dvd-spelare och filmer till formatet. Precis som det var synd om alla som satsade på Betamax en gång i tiden.

Synd också för att det egentligen inte är särskilt stor skillnad på hd-dvd och Blu-ray. Skillnaderna som finns är inget som det mänskliga ögat eller örat klarar av att märka, utan ligger minst lika mycket i hur bra arbete filmbolaget gjort i produktionen av filmerna. Egentligen borde de inblandade företagen satt sig ner redan för tio år sedan och enats om en teknisk standard och en modell för att dela på licenspengarna.

Då hade vi sluppit alla turerna.