Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

INLÅSNING Apple har sålt 3,75 miljoner Iphone. Operatörspartnern AT&T har rapporterat 2 miljoner aktiverade telefoner. 1,75 miljoner telefoner saknas och befaras vara upplåsta – hackade så att de fungerar även i andra nätverk och i andra länder.

Siffrorna kommer från bolagens senaste rapporter och antagandet att de försvunna telefonerna befinner sig i andra nätverk och andra länder kommer från flera olika branschanalytiker. Apple har nyligen tillkännagivit att antalet upplåsta telefoner är ”betydande” och nu spekulerar analytiker som Piper Jaffrays Gene Munster och Bernstein Researchs Toni Sacconaghi i att så många som 25 procent av de USA-sålda telefonerna och närmare 40 procent av de som sålts i Europa har hackats och används hos någon annan operatör än den som Apple har tecknat exklusivitetsavtal med.

För Apples del kan det handla om närmare en halv miljard dollar i förlorade intäkter om man når sitt försäljningsmål.

För operatörernas del urlakar de upplåsta telefonerna hela affärsmodellen där man betalar en procentandel av sina intäkter till Apple för att få bli ensamma om att sälja den überhajpade telefonen.

En vild gissning är att de snart kommer att höja rösterna för att få Apple att göra skyddet starkare i telefonerna. Samma form av känslomässigt betingade ryggmärgsreaktion som fick skivbolagen att komma på idén med kopieringsskyddade cd-skivor och drm-kodade musikfiler som rätt väg ur krisen.

Men för konsumenterna visar den utbredda oviljan att följa de regler som Apple och operatörerna kokat ihop något helt annat. Olydnad sänder tydliga signaler att man inte vill ha inlåsning. Det visar att den här typen av teknologi är handikappande för slutprodukten och faktiskt devalverar värdet på såväl teknikprylar som musik och film.

Finns det någon som tycker att det är bra att deras dvd-spelare är regionsskyddad? Eller att den nyinköpta skivan är kopieringsskyddad. Eller att deras mobiltelefon är låst till en särskild operatör?