Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

LÖSENORD Huvudsidan här på SvD.se toppas just nu med en artikel om lösenord. Stefan Grinneby (Sitic) och Anne-Marie Eklund Löwinder (.SE)kommer med flera matnyttiga och vettiga tips, men tyvärr tror jag att många helt struntar i råden.

Det är helt enkelt för komplicerat. För omständligt. Vem orkar egentligen ha tiotals lösenord enligt devisen 9 till 14 tecken, med versaler och gemener, siffror och andra tecken. Ytterst få orkar ha allt det i huvudet och helst ska man ju byta lösenord åtminstone ett par gånger per år också. Man kan få huvudvärk för mindre.

Processen blir oöverstigligt jobbig och riskerar snarare att fungera avskräckande än något annat. Men det är trots allt viktigt att ha säkra lösenord.

Ett sätt att förenkla det hela något är att värdera de olika sajter man använder efter hur illa det skulle vara att bli av med kontrollen över dem. Jobbmejlen, fondkontot hos mäklaren och kontot på Facebook vill man kanske inte ha obehöriga gäster på. Skapa bra lösenord till den typen av platser.

Däremot skulle det kanske inte vara hela världen om någon kom över inloggningen till New York Times eller något forum som man bara besöker då och då. Där kan man mycket väl hålla sig till ett och samma lösenord. Det får givetvis gärna vara ett starkt och bra lösenord, men ta något som är enkelt att komma ihåg och kör på det.

En annan fråga är hur man bäst ser till att man inte glömmer sina lösenord. Att lägga dem i textfilen lösenord.txt mitt på skrivbordet är kanske inte det smartaste. En gul post-it på skärmen eller under tangentbordet är ingen superlösning heller. Skriv ner lösenorden på en lapp utan ledtrådar till vart de går och förvara lappen som en värdehandling.

Det går visserligen stick i stäv med vad många förståsigpåare tycker, men ska man vara krass så är det inte särskilt sannolikt att en inbrottstjuv i den vanliga fysiska världen är på jakt efter lösenordet till din jobbmejl eller Facebook-konto.