Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MACWORLD Apples nya produkter från tisdagens Macworld Expo har i vanlig ordning
fått en enorm medieuppmärksamhet. I centrum för de flesta rapporter
står den supertunna laptopen Macbook Air. Men det är långt från jippots
viktigaste nyhet.

Årets Macworld skiljde sig inte mycket från förra årets. Steve Jobs hade som vanligt svart polotröja och ledde en ohyggligt välrepeterad show fylld av superlativ om företagets produkter och företagets resultat och företagets samarbetspartners.

Den största produktlanseringen, som också är den som fått mest publicitet i medierna, är Macbook Air – enligt Apple själva världens tunnaste bärbara dator. För att spara utrymme har man till exempel struntat i att sätta in en läsare för cd- och dvd-skivor. Datorn är också helt beroende av att man har ett trådlöst nätverk eller en mobiltelefon för att koppla upp sig till internet.

Det är inte omöjligt att Apple går i bräschen för ett teknikskifte som kan komma på bred front under 2008, ungefär som när man skippade diskettstationen i den första Imacen. Men det kan också vara så att de plockat bort för mycket funktionalitet i sin jakt på gram och millimeter. Att behöva köpa till en extern dvd-läsare eller nätverkskort förtar liksom en del av effekten av att ha en liten och tunn dator – dessutom finns det bara en usb-port att koppla in dem i. Gissningsvis kommer det inte att spela särskilt stor roll i slutändan.

Antagligen kommer inte den relativt höga prislappen (16 495 kronor för den enklaste modellen) att påverka nämnvärt heller. Att göra världens tunnaste någonting-vad-som-helst och baka in allt i ett aluminiumchassi tillsammans med lite lull-lull som multitouch har som bekant fungerat ganska bra tidigare…

Macbook Air kommer att bli en storsäljare och antagligen ytterligare en referens i Apples produktportfölj som konkurrenterna tvingas anpassa sig till.

Men i slutändan är Macbook Air bara ytterligare en dator. Kanske ger den Apple en ännu lite större del av marknaden. Den förändrar egentligen ingenting. Den förändrar inte hur vi använder datorer. Den förändrar inte hur vi konsumerar information.

I det perspektivet var den i särklass största nyheten även den mest väntade. Apple börjar med digitala hyrfilmer via Itunes Store och för första gången sedan dvd:n lanserades står samtliga stora filmstudior enade bakom en teknisk plattform.

Om Apple lyckas få till en internationell lansering under året och fortsätter spela sina kort rätt kan man ha en potentiell guldgruva på gång.

Hd-dvd eller Bluray? Svaret kan mycket väl bli ”Itunes Store”.