Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Ryktesfloden kring Apples Iphone verkar aldrig sina. Senast ut är investmentbanken Goldman Sachs, som i en ny rapport hävdar att Apple är redo att släppa inte bara en, utan två nya Iphones under 2008.

Under det första halvåret väntas Apple släppa en uppgraderad version av den nuvarande modellen, med större lagringskapacitet. Under det andra halvåret ska den efterlängtade 3g-varianten vara på väg. Det stämmer ganska väl överens med tidigare uttalanden från bland annat Randall Stephenson, vd för AT&T, den operatör som säljer Iphone i USA.

Vidare hävdar Goldman Sachs att Apple jobbar med en ny Apple TV. Enligt rapporten kan det komma en version med inbyggd LCD-display.

Det är ingen större hemlighet att Apple TV inte direkt rosat marknaden. Det finns flera förklaringar till det.
Det största problemet är att det behov som maskinen ska fylla inte riktigt existerar. I alla fall inte i den utsträckning som Apple hoppas. TV och video har inte tagit steget in i våra datorer på samma sätt som musiken gjort och i den mån vi har behov av att kunna skicka filmer och tv-serier från datorn till tv:n handlar det i huvudsak om sådant vi laddat ner själva.

Eftersom Apple TV är låst till Itunes för inköpt material och Youtube för gratisvideo går det inte att fylla den med eget (läs piratnedladdat eller rippat) material. Åtminstone inte utan att hacka maskinen.

Jag har mycket svårt att se att en LCD-skärmstillsats på Apple TV skulle förändra förutsättningarna i någon större utsträckning. Det är liksom inte där problemet finns.

Ipoden hade aldrig blivit en lika stor succé om den bara kunde spela musik som köpts via Itunes. På samma sätt kommer Apple TV aldrig att bli någon succé så länge man måste betala för materialet man lägger över.

Kopplingen till Itunes borde vara ett komplement. Att försöka låsa fast användarna till tjänsten är bara snålt från Apples sida.

Fler bloggar