Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Vi visste väl alla att den skulle komma förr eller senare – Iphone med 3g istället för EDGE. Nu verkar det som att det varken blir förr eller senare, utan mittemellan.

Enligt AT&T-chefen Randall Stephenson kommer Apple att släppa en uppdaterad Iphone med 3g under nästa år. Enligt uppgifter i flera medier har tyska Infineon, som ligger bakom EDGE-tekniken i nuvarande Iphone, fått uppdraget att bygga UMTS-chip till nästa version.

Engadget Mobile spekulerar i att Apple passar på att gå tillbaka till lanseringspriset på 599 dollar när 3g-versionen kommer. Mycket talar dock för att Cupertino-företaget väljer att hålla prislappen någorlunda intakt. Iphone är inte längre en ny produkt och en kraftig prishöjning skulle knappast höja intresset. Det är inte heller troligt att 3g-Iphone skiljer sig särskilt mycket från den nuvarande modellen. Samtidigt är det klart att de vill hålla så goda marginaler som möjligt. En höjning med hundra dollar kanske.

Samtidigt skulle det inte förvåna om Apple väntar med att lansera Iphone här i Sverige till dess att 3g-versionen är färdig.

För den som är otålig har de olåsta telefoner som säljs i Tyskland och Frankrike seglat upp som ett alternativ. Den tyska går loss på 999 euro och den franska varianten går loss på 749 euro.

Det franska priset får väl räknas som någorlunda rimligt. Åtminstone i jämförelse med 999 euro, som jag själv var tämligen övertygad om skulle bli prislappen i Frankrike efter att T-Mobile spikat sin prislapp.

Samtidigt har det dykt upp en del frågetecken kring huruvida de här telefonerna verkligen är olåsta i den bemärkelse vi är vana vid. Rapporter från personer som köpt en olåst telefon i Tyskland berättar att det finns en del strul med att aktivera och använda dem i andra länder.

19/11: Svensk Iphone i maj 2008?