Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

HAMMER TIME Du har väl inte glömt MC Hammer? Superstjärna med vida fallskärmsliknande byxor på 90-talet. Bortglömd föredetting på 2000-talet. Nu är den självutnämnde ”dean of urban dance” tillbaka med en nystartad videosajt på nätet.

Precis när jag började tro att den forne rapstjärnan bränt allt han tjänat som artist och lite till genom att springa runt med ett gigantiskt entourage dyker han upp som frontfigur för danssajten Dancejam.com.

Det låter löjeväckande och svårt att ta på allvar, bara marginellt mer seriöst än de otroligt vida byxor som var MC Hammers signum. (Kolla in videon till U Can’t Touch This…)

Men faktum är att det är på allvar. Bakom satsningen finns miljontals dollar i riskkapital från bland andra bloggmiljonären Michael Arrington och bland medgrundarna finns Geoffrey Arone som ligger bakom den alternativa webbläsaren Flock.

I en intervju med Financial Times förklarar Hammer att han varit intresserad av internet ända sedan mitten av nittiotalet. Den ansedda finanstidningen beskriver honom som ”extremt teknikkunnig” och förklarar att han spelar en betydligt viktigare roll i sajten än berömd omslagspojke.

Ungefär på samma sätt som Sverigevännen och filmstjärnan Will Ferrell är involverad i den roliga filmsajten Funny or Die.

Dancejam.com är ett slags blandning mellan valfri videosajt och valfri community. Användare kan ladda upp filmer där de dansar. De kommer att arrangera danstävlingar både online och offline och besökare kan rösta på sina egna favoritfilmer. Allt enligt traditionellt webb 2.0-snitt.

Det var bara en tidsfråga innan det hände och egentligen förvånande att det inte redan hänt. Danstrenden har spritt sig som en löpeld med b- och c-kändisar som försöker dansa sig igenom något slags tävling i Let’s Dance och den framgångsrika Idol-kusinen So You Think You Can Dance. Det är klart att det skulle komma ett videocommunity med danstema.

Att MC Hammer ligger bakom den gör bara det hela lite roligare.

Ser att Dancejam inte är först ut på banan heller. Svenska Watchdance kör ett liknande koncept och har legat uppe ett tag.