Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SECOND LIFE Den svenska låtsasambassaden i Second Life invigdes för fem månader sedan. Jag har varit inne och kollat runt några gånger sedan dess och vid varje tillfälle har jag känt mig som den ensammaste själen i den virtuella världen.

För att lyckas med en virtuell låtsasambassad i Second Life räcker det inte med att bjuda på virtuella köttbullar eller återskapa Raoul Wallenbergs kontor med möbler, bilder och dagboksanteckningar. Det duger inte att placera ut IKEA-möbler lite varstans och hänga upp virtuella versioner av Zorns midsommarvalsar på väggarna. Ofelbart svenska saker, det ska medges, men inte alls vad besökarna i Second Life är på jakt efter.

Det gäller som bekant att känna både sitt medium och sin publik.

Det finns annat som uppfattas som typiskt svenskt som hade lockat betydligt fler besökare. Varför inte göra det med humor och framhäva nidbilden av Sverige som det mörka och kalla landet i norr, där inlandsisen fortfarande ligger tjock och isbjörnar har samma medborgerliga rättigheter som människor.

Antagligen hade det varit minst lika bra att blåsa liv i föreställningen att Sverige och Schweiz faktiskt är samma ställe och satsa på fin choklad och exklusiva klockor i Second House of Sweden.

Men allra bäst hade så klart varit att lyfta fram 70-talets bild av Sverige som den fria sexualitetens frizon på planeten Jorden, där alla kvinnor är både blonda och över 1.80 långa – går runt topless överallt och inte missar en möjlighet till intimt umgänge. Släng in någon svartklubb med kasinoverksamhet också så hade Olle Wästberg och de andra bakom projektet haft en säker succé på gång.

De fick visserligen en hel del PR i samband med lanseringen. Över 1 000 tidningsartiklar i fler än 40 länder tyder på ett visst intresse. Men jag skulle gissa att den älgko som trillade ner i en pool i Johansfors utanför Halmstad häromveckan har fått mer internationell uppmärksamhet i slutändan.

På fredag ska man dessutom inviga en ny utställning i Second House of Sweden. 300-årsjubilerande Carl von Linné ska uppmärksammas. Tyvärr är det inte särskilt mycket porr eller svartspel över den sedan länge döde botanisten.

Uppdaterat: Lägger upp den länk som projektledaren för Second House of Sweden, Stefan Geens, la till i kommentarsfältet. På sin blogg skriver han bland annat att man har mellan 300 och 400 besökare per dag. Kudos för att man delar med sig av statistiken!