Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

GOOGLE Noterar att Googleaktien passerat 700 dollar. När allt fler röster höjs om en annalkande bubbla är det fascinerande att se hur snabbt sökjätten rusat på gynnsamma rykten om en kommande mobilsatsning.

Under dagens handel på Nasdaq har GOOG tagit klivet över 700-dollarsgränsen för första gången. Det är bara lite drygt tre veckor efter att aktien passerade 600 dollar.

Tidigare milstolpar tog betydligt längre tid. Att ta steget från 400 till 500 dollar tog ett år. Efter det tog det runt 45 veckor att klättra hundra dollar till.

På mindre än tre månader har aktien gått upp med runt 40 procent. Det finns givetvis flera olika orsaker till uppgången, men analytiker spekulerar i att det förutom den starka rapporten för tredje kvartalet till stor del beror på obekräftade rykten om att sökjätten har en färdig strategi för att få ut sina söktjänster och sina applikationer i folks mobiltelefoner.

Problemet är att det handlar om rykten och förhoppningar – om nya affärsområden, nya affärsmodeller och nya intäktskällor. För även om sökjättens kärnverksamhet står starkare än någonsin förväntar sig marknaden något nytt.

Undrar egentligen vad som händer om löftena inte infrias, om marknaden tröttnar på att vänta.

På samma sätt undrar jag vad som kommer att hända om ryktena och förhoppningarna faktiskt infrias.