Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

MILJÖ Har du någonsin undrat över hur miljövänligt ett företag egentligen är? Svenskutvecklade Badbuster.com kan hjälpa till att identifiera såväl syndare som hjältar.

Badbuster är ett slags sökmotor över företag och produkter, med information om hur miljövänliga de är. Sajten bygger på information som samlas från flera av de databaser med miljöbetyg som finns på internet.

Bland dem finns bland annat Greenpeace miljöindex för elektronikföretag, Carbon Disclosure Project och Climate Counts. Information från de olika källorna vägs sedan samman till ett betyg från 1 till 100 för varje företag.

I nuläget finns strax över 650 företag i Badbusters index, men förhoppningen är att det ska bli ännu fler i framtider.

Bakom företaget finns två svenskar. Daniel Borg fick idén till Badbuster i våras och tillsammans med kollegan Jens Hansegård tillbringade han försommaren med att finslipa konceptet. Utvecklingen av sajten, som lanserades i måndags, började i augusti.
– Vi har jobbat med väldigt små resurser och tror väldigt mycket på den här idén. Det är egentligen förvånande att ingen kommit på den tidigare, säger Daniel Borg.

Badbuster har även utvecklat ett tilläggsprogram till Internet Explorer som automatiskt stryker under företags- och produktnamn med olika färger beroende på hur bra det sammanslagna miljöbetyget är. Grönt är bra, gult är okej och rött signalerar ett dåligt betyg. Ett tilläggsprogram till Firefox finns i framtidsplanerna.