Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

IPHONE Det blev ingen längre väntan för de Iphonesugna fransmännen. Trots kontraktstumult mellan Apple och operatören Orange kommer telefonen att lanseras i Frankrike den 29 november. Men tack vare fransk lag kommer även en olåst version att finnas ute i butikerna.

Därmed kan alla svenskar som är sugna på en Iphone åka till Frankrike och köpa den olåsta versionen och använda i valfritt mobilnät utan att behöva använda något av de hack som finns tillgängliga.

Jag har tidigare skrivit om turerna kring den franska lanseringen av Iphone. Bland annat att en olåst version av Iphone skulle sprida sig som en löpeld till de marknader där telefonen ännu inte lanserats. Det känns fortfarande som ett troligt scenario, men ett frågetecken behöver redas ut först: Prislappen.

Det är det enda tvångsmedel som Apple och Orange har att tillgå för att kväsa flykt till andra operatörer eller export till andra länder. Någon prislapp för den olåsta varianten har ännu inte offentliggjorts, men en gissning är att den blir betydligt högre än de 399 euro plus bindningstid till abonnemanget som den låsta versionen kommer att kosta

International Herald Tribune har all information om lanseringen. I artikeln står också att analytiker räknar med att Apple får uppemot 30 procent av operatörernas intäkter när telefonen används. Det är verkligen remarkabelt på en marknad som till så stor del styrs och kontrolleras av operatörerna. Men det är väl precis där Apples styrka ligger – att skapa en så stark hajp kring sina produkter att operatörerna går med på de krav som ställs.

Vad kraven sedan går ut på verkar sekundärt. Att ha Iphone i sitt mobilnät verkar vara högvaluta för de europeiska mobiloperatörerna.