Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

SKYPE I början av månaden skrev Ebay ner värdet på Skype med närmare 6 miljarder kronor. Snabbt höjdes röster om Niklas Zennströms nederlag, om hur internettelefonitjänsten var ett misslyckande. Men det är inte Zennström eller Skype som ska bära hundhuvudet – om någon ska göra det är det Ebay.

Ebay betalade måhända för mycket för Skype. 2,6 miljarder dollar är mycket pengar för ett företag med så blygsam omsättning, men att kalla nätets mest spridda telefonitjänst för ett misslyckande är att ta i. Med 220 miljoner användare och en omsättning på 90 miljoner dollar förra kvartalet är Skype i dag nära nog dubbelt så stort som det var när Ebay köpte företaget.

Att tillväxten inte motsvarade Ebays förväntningar är snarare ett tecken på att förväntningarna var för högt ställda när köpet genomfördes.
I en intervju med Computer Sweden strax efter nedskrivningen kallade ansedda Gartner-analytiken Steve Blood Ebays miljonförvärv för det ”dummaste köpet i it-branschens historia”. Det är att gå onödigt hårt fram och tyder på ett allvarligt fall av dåligt minne.

Den gode herr Blood verkar ha förträngt att AOL Time Warner skrev ner värdet på det sammanslagna bolaget med 54 miljarder dollar under det första kvartalet 2002 – bara ett år efter att affären slutförts.

AOL lever visserligen vidare i dag, men de har kniven på strupen när de försöker stöpa om sig själva från en operatör till en innehållsleverantör. Samtidigt som de tvingas avskeda 2 000 personer – en femtedel av alla anställda.

Dagens besked att Skype och Myspace tecknat ett samarbetsavtal tyder på att man är beredda att hitta nya vägar för att öka användningen och i förlängningen även intäkterna. Avtalet framstår inte som ett tecken på desperation, snarare är det ett logiskt steg.

Det handlar om två framgångsrika tjänster och två starka varumärken som inte står i direkt konkurrens och därmed har mycket att vinna på att samarbeta.

Tack till Henrik Torstensson för påminnelsen om AOL Time Warner.