Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

DIGITAL MUSIK Det borde vara skräckfyllda tider för skivbolagen. Samtidigt som deras amerikanska intressebevakare slagit sina klor i en fildelande tvåbarnsmamma börjar etablerade artister vända dem ryggen.

Det handlar om band som fullgjort sina plikter i tidigare avtal med skivbolagen och bestämt sig för att släppa sina nya skivor på egen hand. Radiohead var först ut för någon vecka sedan, när de annonserade att nya skivan In Rainbows enbart kommer att säljas via deras hemsida.

Sedan dess har amerikanska industripionjärerna Nine Inch Nails deklarerat sitt oberoende och rykten cirkulerar att kontraktslösa artister som The Charlatans, Oasis och Jamiroquai kommer att göra sina kommande alster tillgängliga på egen hand. I en del fall helt gratis. Pengar tänker de tjäna på sponsring, konserter och merchandise.

Skivbolagen borde också ha tänkt i nya banor när fildelningsboomen slog till, skivförsäljningen dalade och den traditionella branschekonomin började undermineras.

Istället valde man att göra ingenting. Ingenting förutom att ta spjärn med näbbar och klor för att bekämpa en förändring som aldrig skulle gå att hindra. Grundsynen blev att fildelning är av ondo, vilket fick konsekvensen att även internet sågs som något ondskefullt. När ljuset sedan gick upp för herrar skivbolagsdirektörer och de skulle börja sälja musik på internet kunde de inte riktigt skaka av sig den negativa inställningen och bestämde sig för att per automatik misstro varenda musikköpare.

Resultatet blev kopieringsskydd, låsning till enskilda plattformar och ett lynnigt sinne med stämningsansökningar och skrämseltaktik.

Skivbolagen står inför en enorm pr-kris, som kulminerade när den 30-åriga tvåbarnsmamman Jammie Thomas dömdes att betala skadestånd på drygt 1,4 miljoner kronor för att ha delat ut 24 låtar. Det finns ingen patenterad lösning på hur skivbranschen ska kunna få folk att tycka om dem igen. Men att gräva ner stridsyxan och börja acceptera verkligheten så som den ser ut skulle vara ett bra första steg.

Fildelning är nämligen inte som monstren som bodde under sängen när man var liten. De försvinner inte bara för att mamma kommer in genom dörren. Att försöka skrämma bort fenomenet som blivit en favoritsysselsättning så gott som överallt där det finns bredband är bara naivt.

Därmed inte sagt att jag tycker att man ska ladda ner musik utan att betala. Tvärtom. Artister förtjänar att få ersättning för sitt arbete, precis som läkare eller busschaufförer.