Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

GOOGLE Det är ganska fascinerande att följa ryktesspridningen kring de riktigt stora it-företagen. Framförallt när det faktiskt ligger element av sanning bakom en hel del av dem.

Google är det perfekta exemplet. De gör stora vinster, anställer folk på löpande band och har haft en bra utveckling på börsen. De har redan produkter och tjänster inom ett stort antal områden. Därför är det väl klart att Google vill ha privata exkursioner till månen, att Google ska göra en egen mobiltelefon och att Googles Pagerank egentligen är Pigeonrank och styrs av dresserade superduvor.

Nu undrar teknikpressen och bloggosfären om Google har planer på att starta en egen mobil- och bredbandsoperatör.
Det hela började med att företagets vd Eric Schmidt skickade ett öppet brev och förkunnade att man har för avsikt att vara med i budgivningen av det frekvensområde som blir ledigt när USA tar steget från analog marksänd tv till digital-tv.

Nu har ryktet tagit ny fart med en artikel i brittiska The Guardian om att Google vill ta ett liknande steg i Storbritannien. Med de aktuella frekvensbanden (700 Mhz i USA och 900 Mhz i Storbritannien) skulle det vara fullt möjligt för Google att starta upp en verksamhet som mobil- eller bredbandsoperatör.

Om ryktena är sanna och Google verkligen tänker ta på sig operatörsrollen på två riktigt tuffa marknader börjar dotcomeuforins klockor ringa i mitt huvud.
Det skulle innebära ett rejält steg bort från företagets egentliga kärnverksamhet inom sök och annons och skulle dessutom kräva investeringar i mångmiljardklassen.

Det där med Pigeonrank är förresten inget riktigt rykte. Det är ett av Googles många aprilskämt. Du hittar de andra här.