Cykelbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Vätternrundan närmar sig med stormsteg och för oss som tänkt oss att cykla 30 mil runt sjön den 12-13 juni så är det mycket träning just nu.
Tänkte bjuda er på tips från några av de mest erfarna och bästa cyklisterna jag kört med. Bosse Diesel – en legend i cykelkretsar, Anneli en maskin av sällan skådat slag och Göran som satsar på en riktig topptid i år.
Alla tre är vana cyklister – och dessutom ödmjuka.

 

GÖRAN DIGNÈ

Foto: Lina Wennborg

Foto: Lina Wennborg

 

Hur många rundor har du kört och hur viktigt är det att göra en bra tid?
I år gör jag min nionde runda. Eftersom jag är lite av en tävlingsmänniska så är det lite kul att testa gränserna och då blir en bra tid (för mig) ett kul sätt att mäta.

Ska du vara med i år och vad har du i så fall för mål?
Ja, jag skall köra i år igen. Startar med Fredrikshof och vårt Sub8-lag. Hoppas formen gör att jag orkar hänga med hela vägen, men det kommer att bli tufft!

Vilka är dina viktigaste tips för att endast klara att ta sig runt 30 mil?
För att det inte skall bli en pina tycker jag du skall skaffa sig en relativt god cykelvana, grundregeln med att ha cyklat ca 100 mil innan och gärna ett par längre rundor på 10 mil tycker jag är bra.

Utrustning, vad ska man tänka på?
Lite väderberoende, men ett par hyggligt nya däck (max 100 mil körda), nya slangar och en nysmord kedja tycker jag är ett bra sätt att förhindra onödiga stopp och bra flyt i cyklingen.

Vad ska man absolut INTE göra?
Låtit bli att träna och tro att det är enkelt att cykla 30 mil, för det är det inte!

Hur bör man träna tiden som är kvar innan loppet?
Läs på nätet och olika forum och följ ett träningsprogram som ligger i linje med den ambitionsnivå du har. Det finns massor med tips på nätet och du hittar säkert något som passar just dig.

 

 

ANNELI STJERNSTRÖM BIANCHESSI

Innan start på Lidingö MTB.

Innan start på Lidingö MTB.

Hur många rundor har du kört och hur viktigt är det att göra en bra tid?
Jag har cyklat den långa rundan två gånger tidigare och kommer förhoppningsvis cykla min tredje runda i år. Första gången så var det viktigaste att bara ta sig runt, men genast efter den så ville jag förbättra tiden. Efter andra gången då jag cyklade med en ganska nyopererad fot och alldeles för få mil i kroppen så sa jag till min kompis när vi kom i mål: ”om jag någonsin ens nämner att jag tänker cykla Vättern en gång till, påminn mig då om känslan jag har nu”.
Det var en extremt jobbig runda för mig eftersom jag var i så dålig form. Bara pannbenet som fick mig runt – jag skulle minsann inte sitta i bilen hem nästa dag och vara den enda som inte klarat tiden.
Det konstiga är att man vaknar dagen efter och ändå tänker nästa gång ska jag cykla snabbare fast man i mål dagen innan tänkt ”aldrig mer”.

Vilka är dina viktigaste tips för att klara 30 mil runt Vättern?
Träna ordentligt, se till att få många mil i benen innan loppet. Vänj kroppen vid långa distanser på 15-20 mil i god tid innan.
Disponera sträckan, för det är långt. Lyssna på kroppen, alla får svackor någon/några gånger.
Se till att få i dig näring hela tiden. Drick lite hela tiden från start, samma sak med näring. Jag brukar dela bars i mindre tuggbitar som jag stoppar i mig minst en bit i halvtimmen som en rutin och inte riskera att bli utbränd energimässigt. En liten ramväska mot styret är perfekt för bars och gel. Passa på att dricka/äta varje gång du kommer ner sist i gruppen om du cyklar i grupp. Det är mer vilsamt och säkrare för hela gruppen.

Utrustning, vad bör man tänka på?
Klä dig med lager på lager-metoden. Det är ofta kallt i början och det skall vara lätt att skala av sig när det blir varmare eller ta på om det t ex börjar regna.
Liten lätt regnjacka att ha i fickan är guld värd både mot regn och blåst eller om man tvingas stå still vid punkalagning.
Skydda händer och fötter mot kyla och regn. Finns flera knep som är mer eller mindre bra. Diskhandskar kör en del med, jag föredrar neoprenhandskar som visserligen blir blöta men som håller dig varm.
Träna punkalagning innan. Inte kul att tappa viktig tid för att det tar för lång tid att laga punka. Ta med två extra slangar, pump och mekverktyg. Dricka – både vatten och något med energi.
Jag har alltid med mig Resorb ifall man svettas mycket. En Iprentablett, eller liknande är inte dumt att ha med. Olika bars och gel som man testat ut innan och som fungerar för just sig.

Vad ska man absolut inte göra?
Experimentera inte med utrustning och kost precis innan eller under loppet. Sittställning, ny sadel mm skall vara väl testade innan och gärna kört minst tio mil på. Samma gäller nya däck. Byt aldrig däck dagen innan utan se till att ha kört en längre sträcka på dem, skulle det vara något fel på dem så hinner du då upptäcka det.
Sportdryck och annan energi bör testas på långa distanser innan så att du vet att magen tål dem.
Ska du köra i grupp, se till att du har tränat med ”din” grupp så du lär känna dina kamrater och hur de kör så att ni kan lita på varandra. Kör man inte i grupp från början men skapar en under vägen – se till att hålla lite mer avstånd då du inte känner dem och hur de reagerar i olika situationer.
Ta inte för långa stopp, det blir bara jobbigt och svårt att starta igen.

Hur bör man träna tiden som är kvar innan loppet?
Hela maj bör man cykla mycket och långa distanser. Om man kör i en grupp, träna tillsammans med dem du skall cykla loppet med. Varva distanspassen med intervaller och backträning, gärna styrketräning också. Några tempolopp på 10-20km är bra att få till också speciellt om man skall köra snabbt.
Försök hålla dig frisk och träna inte om du är sjuk, slutar ofta med att det tar längre tid att bli bra.
Sista veckan innan skall man ta det lugnt och lugna pass, nu är det för sent att komma ikapp med träning man inte gjort tidigare.

 

 

BO SJÖBERG, ÄVEN KALLAD ”BOSSE-DIESEL”

Bosse på berget.

Bosse på berget.

 

Hur många rundor har du kört?
Jag har kört 22 rundor hitintills.

Vilka är dina viktigaste tips för att klara Vätternrundan med hedern i behåll?
Träna helst med ett gäng som blir sammansvetsat och ung lika bra och överskatta inte din förmåga.

Utrustning, vad bör man tänka på?
Beprövade grejor, speciellt sadel, skor med mera. Ta hellre med lite extra kläder, dem kan man dumpa vid en depå om det passar. Även lite reservdelar, exempelvis ett däck (om man kör i grupp kan man dela upp en del grejor).

Vad ska man absolut INTE göra?
Följa med en kompis som åker lite för fort, går sällan bra. Köra fort i början bara för att man kan då. Jobba till sista minuten och förbereda loppet i en hast.

Hur bör man träna tiden som är kvar innan starten går?
Det gäller att bygga upp konditionen under vintern och tidig vår, exempelvis med några veckor på Mallorca. Det ger en bra start och hjälper dessutom självförtroendet.
Gärna lite intervall- och kanske backträning när det närmar sig. Viktigt också att köra minst en 20-milare någon eller några veckor innan, så att man vet vad som händer efter ett antal timmar på sadeln.

Om bloggen


I sommar ska jag cykla till Paris med Team Rynkeby för att samla in pengar till Barncancerfonden.
Men tills dess kommer den här bloggen att berätta den osminkade sanningen om träningens med- och motgångar.
Men också om prylar, mat och motionslopp.

Häng med, häng på!

Fler bloggar