Annons

Cykelbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Att så många fler tjejer numera susar fram på racercykel i träningssyfte är väldigt roligt. Cykling är ju en skonsam motionsform, som dessutom tar en till nya spännande ställen. Men det är fortsatt enormt många kvinnor som har inte bara dåliga – utan felinställda – grejer.

Här kommer därför några små tips i all välmening.

Om du får kämpa för att ens nå fram till styret, kan det vara så att avståndet är för stort mellan sadel och styre. Acceptera inte ryggont och dålig kraftöverföring. Köp en kortare styrstam (pinnen som håller styret)! Finns från ett par hundringar och det är fyra skruvar som gör jobbet.

Exempel på en styrstam.

Exempel på en styrstam.

Skavsår är aldrig okej. Särskilt inte i snippan eller i dess närmaste omgivning. Se till att sadeln lutar svagt nedåt och att den är anpassad för bredden mellan just dina sittben. Och stor rumpa indikerar inte hur brett du har mellan dina sittben. Ta hjälp att mäta avståndet på en cykelbutik – går på 15 sekunder! Om domningar i skrevet, skavsår, moskänslor med mera kvarstår – köp ny sadel. Förslagsvis en med hål i mitten. Finns ett flertal märken som är bra. Bifogar ett sadeltest.

En härlig smörja i grenen gör att skavsåren blir bättre/färre och dessutom så minskar det friktionen och verkar antibacteriellt (minskar lukten i en väl insvettad pad också alltså…) Chamois-kräm gör susen, finns i mängder av blandningar, burkar och tuber. Jag föredrar Assos. Den gör jobbet för mig.

Varför väljer så många kvinnor att sitta alldeles för lågt? Kanske för att lättare nå ned med fötterna…? Men då blir farten därefter och dina knän tar stryk. Gör en bike-fit (inställningshjälp) eller höj sadeln och testa dig fram. Det handlar också om hur ju justerat din sadel. Krångligt? Bicykling.se har tagit fram en bra guide, kolla här!

Gore power 3.0. Pris cirka 1100 kronor.

Gore power 3.0. Pris cirka 1100 kronor.

Köp bra (oftast dyra, tyvärr) cykelbyxor med hängslen och se till att tvätta dem ofta. Skitiga byxor är en fin bakteriehärd som tillsammans med bara ett litet skavsår kan sätta stopp för det mesta. Jag gillar Assos generellt men om jag ska rekommendera ett par så blir det ändå Gore med hängslen och föredömlig kisslucka. Det senare innebär dragkedjor bak som gör det snabbt och enkelt och hyfsat diskret att få ut rumpan i dikesrenen.

 

Vi ses på vägarna!

 

 

Om bloggen


I sommar ska jag cykla till Paris med Team Rynkeby för att samla in pengar till Barncancerfonden.
Men tills dess kommer den här bloggen att berätta den osminkade sanningen om träningens med- och motgångar.
Men också om prylar, mat och motionslopp.

Häng med, häng på!