Annons

Cykelbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Hur jobbigt kommer det att vara att cykla 1,3 kilometer uppför Mur de Huy på vår nästan 200 mil långa väg till Paris? ”Utomjordiskt hemskt”, enligt en säker källa som gjorde ett försök i fjol, men som fick promenera när lutningen var som värst.

Berget ligger i Vallonien i södra Belgien och innebär en stigning på 128 meter. Låter ju som en enkel match, men med en medellutning på 9,8 procent och en maximal dito på 26 procent så gör den här stigningen skäl för sitt öknamn – muren.

”Amstel Gold har Cauberg och Liége – Bastogne-Líege har La Redoute, men Mur de Huy är tveklöst tuffast av dem alla.”

Claude Criquielion

I den eminenta boken ”Bergtagen – legendariska cykelklättringar i Europa” beskriver författarna Daniel Fribe och Peter Goding Huy som ”två minuters tortyr”. Och då handlar det om elitcyklister som kämpar om titeln i Fleche Wallone, det belgiska endagsloppet som egentligen handlar om att forcera Mur de Huy med fart, stil och finess. För oss motionärer är det blodsmak i munnen i kanske fem, eller tio minuter, som gäller.

Min erfarenhet är att sex procents lutning är en rejäl utmaning, tio procent är knappt görbart. Mur de Huy är proffscyklingens värsta kilometer. Om mindre än 100 dagar ska jag slita mig uppför. Hur det kommer att gå återstår att se, men det gäller att vässa pannbenet!

Anders Berndt cyklade uppför tillsammans med Team Rynkeby Helsingborg 2013. Kolla på hans film YouTube Preview Image

Om bloggen


I sommar ska jag cykla till Paris med Team Rynkeby för att samla in pengar till Barncancerfonden.
Men tills dess kommer den här bloggen att berätta den osminkade sanningen om träningens med- och motgångar.
Men också om prylar, mat och motionslopp.

Häng med, häng på!