Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

 

Efter att bubblorna spruckit i södra Europa letar sig alla billiga pengar till Nordeuropa och riskerar att blåsa upp bubblor där.

Den varningen utfärdade nyligen Lorenzo Bini Smaghi, tidigare medlem i Europeiska centralbanken ECB:s styrande råd, i en intervju med Nliv.se.

– Kapitalet används inte för investeringar utan för konsumtion och bostadsköp. Det kan verka som att kapital flödar till säkrare platser men om det finns mycket pengar i förhållande till få investeringar så är alltid risken att pengarna hamnar på oförutsägbara ställen, förklarade han.

Vad är det då som händer just nu?  Well, precis ungefär det han varnade för.

Tyska centralbanken Bundesbank varnar för att lägenheter i Tysklands stora städer är övervärderade med så mycket som 20 procent, skriver Financial Times. 

I städer som Berlin, München, Hamburg och Frankfurt har priserna stigit med 25 procent sedan 2010. Innan dess förde den tyska bostadsmarknaden en slumrande tillvaro.

Lorenzo Bini SmaghiFörklaringen är ECB sänkt räntan till rekordlåga 0,5 procent för att mota krisen i södra Europa. Det har gjort bolånen billigare och får också människor att leta alternativ till lågavkastande bankkonton, skriver Bundesbank.

Fenomenet är internationellt. FT konstaterar att fastighetspriserna i städer som Hong Kong och London har passerat 2008 års nivåer. Häromdagen varnade en mäklarkedja för en galopperande prisutveckling i den brittiska huvudstaden.

Som helhet tycks dock inte bostadsmarknaden i Tyskland vara övervärderad, enligt Bundesbank.

Men Financial Times skriver samtidigt att prisboomen nu sprids till mindre städer i Tyskland.

Är allt detta ett problem?

Lorenzo Bini Smaghi igen:

– Priset på börser, eller på hus, stiger eller faller mycket snabbare än priset på varor. Om man har finansiell instabilitet och då pumpar in pengar i systemet för att undvika deflation så är risken att man i själva verket skapar nästa kris.

Tidigare artiklar:

Har vi skapat ett monster? 

Frågan om risk farligt ointressant

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.