Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

 

Efter att bubblorna spruckit i södra Europa letar sig alla billiga pengar till Nordeuropa och riskerar att blåsa upp bubblor där.

Den varningen utfärdade nyligen Lorenzo Bini Smaghi, tidigare medlem i Europeiska centralbanken ECB:s styrande råd, i en intervju med Nliv.se.

– Kapitalet används inte för investeringar utan för konsumtion och bostadsköp. Det kan verka som att kapital flödar till säkrare platser men om det finns mycket pengar i förhållande till få investeringar så är alltid risken att pengarna hamnar på oförutsägbara ställen, förklarade han.

Vad är det då som händer just nu?  Well, precis ungefär det han varnade för.

Tyska centralbanken Bundesbank varnar för att lägenheter i Tysklands stora städer är övervärderade med så mycket som 20 procent, skriver Financial Times. 

I städer som Berlin, München, Hamburg och Frankfurt har priserna stigit med 25 procent sedan 2010. Innan dess förde den tyska bostadsmarknaden en slumrande tillvaro.

Lorenzo Bini SmaghiFörklaringen är ECB sänkt räntan till rekordlåga 0,5 procent för att mota krisen i södra Europa. Det har gjort bolånen billigare och får också människor att leta alternativ till lågavkastande bankkonton, skriver Bundesbank.

Fenomenet är internationellt. FT konstaterar att fastighetspriserna i städer som Hong Kong och London har passerat 2008 års nivåer. Häromdagen varnade en mäklarkedja för en galopperande prisutveckling i den brittiska huvudstaden.

Som helhet tycks dock inte bostadsmarknaden i Tyskland vara övervärderad, enligt Bundesbank.

Men Financial Times skriver samtidigt att prisboomen nu sprids till mindre städer i Tyskland.

Är allt detta ett problem?

Lorenzo Bini Smaghi igen:

– Priset på börser, eller på hus, stiger eller faller mycket snabbare än priset på varor. Om man har finansiell instabilitet och då pumpar in pengar i systemet för att undvika deflation så är risken att man i själva verket skapar nästa kris.

Tidigare artiklar:

Har vi skapat ett monster? 

Frågan om risk farligt ointressant

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.