Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Med skuldtaksdramat löst för den här gången är det tillbaka till business as usual i Washington. Det vill säga att ladda för nästa strid.

Men att ta tag i de långsiktiga problemen verkar inte vara lika populärt.

En som brukar påpeka detta är Stanley Druckenmiller, tidigare hedgefondsförvaltare och en gång partner till George Soros.

Han stängde sin fond Duquesne Capital år 2010 eftersom han inte längre sade sig förstå sig på marknaden.

I en intervju i Wall Street Journal i helgen förklarade han att det visserligen var galenskap av republikanerna att koppla höjningen av skuldtaket till krav på ändringar i sjukvårdsreformen Obamacare, men att det inte nödvändigtvis hade varit lika fel om det istället handlat om förändringar i välfärdssystemen Social Security och Medicare.

Stanley Druckenmilller är också kritisk till president Barack Obamas uttalande om att han vägrar förhandla med en pistol mot huvudet. Eftersom han tycks behöva det.

”Visa mig, president Obama, när du har initierat diskussioner om budgeten utan en pistol mot huvudet”, säger han till WSJ.

Stanley Druckenmillers huvudpoäng är att så som systemen fungerar idag sysslar den amerikanska staten med organiserad stöld.

Enorma förmögenheter överförs till dagens pensionärer på bekostnad av de unga.

Dagens 65-åringar i USA kommer i genomsnitt att kunna kvittera ut 327 400 dollar netto i förmåner under sin livstid. Ett barn som föds idag kommer däremot att gå back 420 600 dollar när de ska betala för allt fler äldre.

Plus 2,1 miljoner kronor eller minus 2,7 miljoner. Onekligen en viss skillnad.

Själv är Stanley Druckenmiller registrerad som politiskt oberoende, men konstaterar att dagens politik är en katastrof för de unga.

Att problemen kan fixas med höjningar av inkomstskatten längre fram underkänner han, eftersom det bara skulle slå ännu hårdare mot de unga.

”Jag betalar 12 procents skatt tills jag är 65 och sedan ingenting, Men istället för att jag betalar 15 procent idag och får lite sämre förmåner ska alltså nästa generation betala 17 procent år 2033?”, säger han.

Om inget görs kommer USA:s skulder att om 20 år ha skenat till Greklandsnivåer.

Druckenmiller förordar att skatterna höjs på kapitalvinster och utdelningar, en inställning som många av hans gamla kollegor på Wall Street kanske inte delar.

Eftersom det är de äldre som sitter på tillgångarna innebär de låga kapitalskatterna ytterligare en överföring mellan generationerna, menar han.

Han tycker att politikerna borde börja med att behovspröva Social Security och Medicare. Själv god för 2,9 miljarder dollar kan Stanley Druckenmiller se fram emot att om fem år kvittera ut en check på 3 500 dollar varje månad.

Stanley Druckenmillers åsikter är långt ifrån okontroversiella, men att de långsiktiga underskotten i USA:s välfärdssystem är ohållbara är knappast föremål för debatt, utan har bekräftats i rapport efter rapport från kongressens budgetkontor CBO.  Följ siffran i realtid här. 

Läs hela intervjun med Druckenmiller här eller se en inspelning från en debatt här. 

Tidigare artiklar i ämnet:

Vi lever i historiens största bluff

En pågående stöld

USA har kommit till vägs ände

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar