Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

När det saknas pengar gäller det att vara påhittig.

Häromdagen rapporterade bloggen om den lilla idé som Internationella Valutafonden IMF nyligen förde fram om att införa en engångsskatt på alla hushåll med sparade pengar i syfte att minska på skuldberget i Europa.

I skuggan av cirkusen i USA håller regeringen i vårt grannland Polen på att genomföra en annan strategi: att tömma privata pensionsfonder på totalt 35,2 miljarder euro, 308 miljarder kronor, och föra över till staten.

Bakgrunden är att polska staten är på väg att slå i sitt lånetak som säger att statsskulden får uppgå till maximalt 55 procent av BNP.

Polen införde 1999 en pensionsreform som innebar att en del av polackernas löner, drygt 7 procent, sattes av på personliga investeringskonton, som komplement till det tidigare helstatliga pensionssystemet. 2010 sänktes inbetalningarna till 2,8 procent av lönerna.

Enligt ett förslag vill nu regeringen med premiärminister Donald Tusk i spetsen att fonderna ska överlämna alla sina polska statspapper till staten som kommer att makulera dem. Vips har Polen trollat bort 300 miljarder kronor av sin statsskuld.

Donald Tusk har försvarat sig med att det handlar om en ren bokföringsåtgärd och att pensionärerna inte kommer drabbas eftersom staten tar tillbaka ansvaret för att betala ut pensionerna. Vilket förstås hänger på att staten har pengar när det är dags.

Men detta åtagande dyker inte upp som någon skuld i statens balansräkning vilket hyfsar siffrorna.

Men åtgärden har fått skarp kritik både i Polen men även från utländska investerare och har kallats för ren konfiskation i sovjetisk anda.

Fonderna sköts av internationella fond- och försäkringsjättar som ING, Aviva och Allianz. Kvar i fonderna finns nu bara aktier men även dessa ska på sikt överlämnas till staten om Donald Tusk får som han vill.

Polens president Bronislaw Komorowski lovar nu att granska förslaget för att se till att det inte strider mot den polska grundlagen.

När det svenska pensionssystemet gjordes om under Göran Perssons tid som statsminister fördes mellan åren 1999 och 2001 totalt 260 miljarder kronor över från AP-fonderna till statskassan, en omdebatterad åtgärd. Bland andra Pensionärernas riksförbund har krävt att pengarna borde återbetalas.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.