X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Läsare av denna blogg har kanske inte missat att ett favoritämne är hur mycket kapital de svenska bankerna har. Något som hänger ihop med flera andra frågor, som bankernas risktagande, behovet av statligt skyddsnät, finanskriser, och lite annat.

(Längst ned finns en länksamling till tidigare artiklar). 

Idag har bankerna bara 4-5 procent eget kapital i förhållande till sina tillgångar, vilket hur man än vrider och vänder på det motsvarar det ett stort risktagande.

Om de skulle bli mer som andra vanliga företag måste siffran upp till åtminstone 15-20 procent.

Frågar du storbankerna kallar de sannolikt detta för en utopi med stollevarning.

Men faktum att sådana banker redan finns. Inte i fantasin. Utan i Sverige.

För att inse det krävs bara att man klickar fram halvårsrapporten för Sveriges fristående sparbanker.

Det är intressant läsning. Den sammanlagda soliditeten för 60-talet medlemsbanker, alltså eget kapital i relation till samtliga tillgångar, var 16 procent.

Det är mer än tre gånger så mycket som för storbankerna.

Så är förstås också avkastningen på kapitalet betydligt lägre än hos storbankerna, 9,5 procent första halvåret i år.

Å andra sidan är stabiliteten högre. Det luktar inte precis too-big-too-fail över Sparbankerna.

Sparbankernas utlåning är också mindre än inlåningen, den motsvarar 87 procent. För storbankerna är relationen den omvända, med än utlåning som är mer än dubbelt så stor som inlåningen, vilket gör att bankerna tvingas låna på marknaden. En riskfaktor.

Vi talar dock om en liten skärva av Bank-Sverige. Sparbankernas samlade marknadsandel är 8 procent på inlåning och 6,5 procent på utlåning.

En fördel med Sparbankerna är också att de är lokala, ett begrepp som börjar lyftas fram allt mer i post-finanskris debatten. De är inte heller vinstdrivande i traditionell mening, utan ägs av stiftelser mer om det här.

För att hålla storbankernas risktagande under kontroll införs nu en våg av nya regler. Paradoxalt nog drabbar det mindre banker hårdare, vilket tillexempel framgår av en intervju med Lars Ljungälv, vd på Sparbanken Öresund på Bankföreningens hemsida.

Ju större risker stora banker tar, desto tuffare blir det alltså för små och stabila banker.

Det kan väl inte vara okej? 

Tidigare artiklar:

Han vill chockhöja kraven på bankerna 

Siffran som bankerna talar tyst om

Bankernas skulder 11 900 miljarder

Varannan vinstkrona från staten

Därför borde bankerna inte få dela ut pengar

Bokstaven som kan lösa finanskrisen

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • 24 misstänkta gripna – det här vet vi om dåden 22 april, 2019
  Söndagens terrodåd mot kyrkor och olika hotell i Sri Lanka har hittills krävt 290 liv och skadat över 500 personer. En lokal jihadistgrupp misstänks ligga bakom dåden, och ska enligt regeringen ha fått hjälp av ett internationellt nätverk. SvD går igenom det vi vet kring dåden.
 • Varningstecknen har varit synliga i Sri Lanka i flera år 22 april, 2019
  Frågan alla i Sri Lanka och många runtom i världen ställer sig efter påskdagens synkroniserade terrordåd mot utvalda kyrkor och lyxhotell på ön är: hade attackerna helt kunnat förhindras?
 • ”Katastrof att skrota plåtslagarutbildning” 22 april, 2019
  Hur planerar politikerna i Stockholms stad att hålla uppe byggtakten och bevara de byggnader som finns utan kompetent arbetskraft? Låt inte fler skolor lägga ner sina plåtslageriutbildningar, skriver flera debattörer.
 • Stora butiker slutar sälja engångsgrillar 22 april, 2019
 • Spanskt valfokus: Katalonien och extremhögern 22 april, 2019
  Spanien går till val för tredje gången på mindre än fyra år.Frågan om Kataloniens status dominerar – och öppnar upp politikens finrum för högerextrema Vox.Socialistpartiet blir störst. Men om det räcker för att behålla makten är en annan femma.