Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Läsare av denna blogg har kanske inte missat att ett favoritämne är hur mycket kapital de svenska bankerna har. Något som hänger ihop med flera andra frågor, som bankernas risktagande, behovet av statligt skyddsnät, finanskriser, och lite annat.

(Längst ned finns en länksamling till tidigare artiklar). 

Idag har bankerna bara 4-5 procent eget kapital i förhållande till sina tillgångar, vilket hur man än vrider och vänder på det motsvarar det ett stort risktagande.

Om de skulle bli mer som andra vanliga företag måste siffran upp till åtminstone 15-20 procent.

Frågar du storbankerna kallar de sannolikt detta för en utopi med stollevarning.

Men faktum att sådana banker redan finns. Inte i fantasin. Utan i Sverige.

För att inse det krävs bara att man klickar fram halvårsrapporten för Sveriges fristående sparbanker.

Det är intressant läsning. Den sammanlagda soliditeten för 60-talet medlemsbanker, alltså eget kapital i relation till samtliga tillgångar, var 16 procent.

Det är mer än tre gånger så mycket som för storbankerna.

Så är förstås också avkastningen på kapitalet betydligt lägre än hos storbankerna, 9,5 procent första halvåret i år.

Å andra sidan är stabiliteten högre. Det luktar inte precis too-big-too-fail över Sparbankerna.

Sparbankernas utlåning är också mindre än inlåningen, den motsvarar 87 procent. För storbankerna är relationen den omvända, med än utlåning som är mer än dubbelt så stor som inlåningen, vilket gör att bankerna tvingas låna på marknaden. En riskfaktor.

Vi talar dock om en liten skärva av Bank-Sverige. Sparbankernas samlade marknadsandel är 8 procent på inlåning och 6,5 procent på utlåning.

En fördel med Sparbankerna är också att de är lokala, ett begrepp som börjar lyftas fram allt mer i post-finanskris debatten. De är inte heller vinstdrivande i traditionell mening, utan ägs av stiftelser mer om det här.

För att hålla storbankernas risktagande under kontroll införs nu en våg av nya regler. Paradoxalt nog drabbar det mindre banker hårdare, vilket tillexempel framgår av en intervju med Lars Ljungälv, vd på Sparbanken Öresund på Bankföreningens hemsida.

Ju större risker stora banker tar, desto tuffare blir det alltså för små och stabila banker.

Det kan väl inte vara okej? 

Tidigare artiklar:

Han vill chockhöja kraven på bankerna 

Siffran som bankerna talar tyst om

Bankernas skulder 11 900 miljarder

Varannan vinstkrona från staten

Därför borde bankerna inte få dela ut pengar

Bokstaven som kan lösa finanskrisen

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • "Utan lagen hade jag inte haft min familj" 12 april, 2021
  För fem år sedan skedde en lagändring som förändrade livet för ensamstående kvinnor som vill bli föräldrar.– Den har har betytt allt. Jag hade ju inte haft min familj annars, säger tvåbarnsmamman Linda Johansson.
 • Spermiebrist bromsar när fler vill bli mamma 12 april, 2021
  Allt fler ensamstående kvinnor skaffar barn genom assisterad befruktning sedan lagändringen 2016. Samtidigt är bristen på donerade spermier akut – och i Skåne har behandlingarna pausats.
 • Lättare hitta jobb igen 12 april, 2021
  Signalerna är tydliga – det har vänt på arbetsmarknaden. Det är lättare att hitta jobb nu än i höstas, enligt de olika arbetsförmedlingarna.– Fler hör av sig för att kolla om vi har personal, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.
 • Svenska jättar gör succé i Kina – trots politisk kris 12 april, 2021
  Mitt under ökade politiska spänningar med Kina går svenska storföretag för fullt i landet. Under 2020 ökade flertalet sina intäkter i Kina, som totalt summerar till över 320 miljarder kronor.
 • CDC: Minimal risk att smittas via ytor 12 april, 2021
  Coronaviruset sprids nästan aldrig via ytor. Det slår den amerikanska smittskyddsmyndigheten fast. Inte skyddar handsprit mot att få covid-19 heller, anser flera svenska experter. Ändå spritar vi.