Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Finansmarknadsminister Peter Norman går till attack mot bankernas höga avkastningskrav. Han underkänner också bankernas varning om att höjda kapitalkrav kommer att slå mot kunderna.

Det sade han i samband med ett framträdande på ett seminarium på SNS på onsdagen.

I måndags kom beskedet att regeringen vill höja kraven på bankerna ytterligare, bland annat genom att tvinga dem att ha större buffertar i form av mer kapital.

Bankföreningens vd Thomas Östros var snabbt ute och sade att det kommer leda till dyrare lån för kunderna. Det håller inte Peter Norman med om.

– Genom att sätta in mer kapital i bankerna blir de säkrare papper. Enligt hyfsad elementär finansiell teori kommer det leda till att det blir lägre förväntad avkastning. Därmed är det ingen automatisk koppling till kunderna men en automatisk koppling till aktieägarna, säger Peter Norman.

Samtidigt är Peter Norman kritisk till att de svenska storbankerna har högt uppskruvade krav på sin avkastning. Nordea där staten fortfarande är storägare med sju procent av aktierna har tillexempel ett avkastningsmål på 15 procent.

– När vi som i Sverige har en låginflationsekonomi är det inte rimligt med ett avkastningskrav på 15 procent. Jag är rädd för att den typen av målsättningar kan trigga ett riskbeteende som inte är bra varken för banken eller för Sverige, säger Peter Norman.

Han vill inte ange hur högt målen borde ligga.

– Men 15 procent är en orimlig siffra.

Vad kan du göra?

– Jag kan som aktieägare i Nordea gå upp på bolagsstämman och säga hur vi ser på det här vilket vi har gjort varje gång.

Svenska banker är välkapitaliserade men som bloggen skrev tidigare i veckan gäller det inte om man väljer ett annat och enklare sätt att räkna. Kapitalet i förhållande till de totala skulderna är bara drygt 3 procent.

Vill du höja även den siffran? 

– Jag ska inte gå in i detalj i de här frågorna utan det är Finansinspektionen som ska fastställa det. Jag nöjer mig med att säga att bankerna ska ha mer kapital än vad som är beslutat och aviserat, säger Peter Norman.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Norska ambulansflyg tas ur tjänst 7 december, 2019
 • Hot och våld möter tågpersonal 7 december, 2019
  Hotfulla eller våldsamma resenärer har blivit ett stort problem för tågpersonal. Samtidigt förekommer mer ensamarbete ombord på tågen, enligt en ny rapport från fackförbundet Seko.– Problemet har eskalerat så nu måste man göra något åt det, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.
 • Apotekare: Statens regler slår mot patienterna 7 december, 2019
  Ambitionen med att apoteken alltid ska välja det billigaste läkemedlet har gått för långt. Nuvarande system blir ryckigt och skapar onödiga problem. Framför allt drabbas patienter som behöver sin medicin, skriver apotekaren Hans Sundin.
 • Hemligheten med de övervintrande svalorna 7 december, 2019
  Länge trodde man att svalorna stannade kvar över vintern, även om deras exakta tillhåll framstod som en gåta. Teorin om att de övervintrar på sjöbottnarna, för att på våren mirakulöst återuppvakna, är en av flera som gett fågelarten en särskild plats i den svenska litteraturhistorien.
 • Många barn väcks inte av brandvarnare 7 december, 2019
  Efter en brand i Storbritannien hittades fem barn döda i sina sängar. Brandlarmet hade inte väckt barnen.Flera studier visar att brandvarnare oftast inte väcker små barn – men om larmsignalen ersätts med moderns röst vaknar över 75 procent.Forskare kräver nu att mer pålitliga brandvarnare tas fram.